От х:

Днес в x:

Кои водят протестите. Преглед на печата

Протестите в страната са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"За поредна вечер жители на Перник блокираха магистрала "Люлин", частично е било ограничено минаването и по пътен възел "Даскалово", предаде Би Ти Ви. Техните искания вече не са за намаляване цената на горивата, а за оставка на правителството и по-високи доходи. За пети пореден ден протест имаше и във Варна, като за кратко беше блокирано движението пред катедралата в града. После протестиращите поеха по улица "Мария Луиза" към сградата на общината с викове "Оставка" и "Мафия", съобщи агенция "Фокус". Протестиращите майки организираха мейл атака срещу Симеонов

В София за 24-ти път се проведе автошествие на майките на деца с увреждания с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Шествието продължи близо два часа, като временно беше блокирано движението на кръстовището на булевардите "Панчо Владигеров" и "Царица Йоана" в квартал "Люлин". От организация на протестиращите майки съобщиха и за нова форма на протест - изпращане на електронни писма до Валери Симеонов. След инициативата, започнала във "Фейсбук", от 11 часа до 18.00 часа, той е получил над 88 хиляди мейла, беше съобщено с писмо до медиите." - в. "Дневник".

"Много е важно протестите да бъдат чути дотолкова, доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин." Това заяви в интервю за предаването ни "12+3" президент на България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев. "Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред. Разбира се, ако има бунтове или ако има незаконни протести - тези, които ги инициират, трябва да си носят отговорността", добави бившият президент, и определи като "странна" появата на автомобили с руски идентификационни номера "да предвождат протеста срещу високите цени на горивата" в Бургас. "Много странно при положение, че всъщност в България това е почти един монопол на руската компания "Лукойл". Същевременно в други градове - като Перник, като Благоевград, имаше идея, че един телевизионен водещ и неговите сценаристи са в много пряка и близка връзка с тези протести". "Неведнъж сме минавали през вълни от протести, неведнъж е имало гражданско недоволство. Важно е обаче да минем по един демократичен и правов начин, за да може в крайна сметка да стане по-силна нашата демокрация, а гласът на тези хора да бъде чут и в крайна сметка техните идеи реализирани по един правов, а не хаотичен начин", каза още Плевнелиев, който направи паралел с масовите протести през 2013 година. "Тогава бях аз може би едно от главните действащи лица като държавен глава, но тогава протестите бяха по-масови и в много повече градове с подобни тези - за високи цени на горивата, на тока, а и срещу енергийните монополи... Но тогава, като държавен глава, аз отидох при протестиращите на улицата, след което ги поканих в президентската институция и те дойдоха. Организирах дебат, на който дойдоха и протестиращите, и непротестиращите, и профсъюзите, и работодателите - всички, които имат какво да кажат в тази тежка ситуация, в която се намираше държавата, така че да се чуе гласът на всеки". "По отношение на тези протести в момента държавният глава е пасивен. Нещо повече - той не използва нито една от възможностите, които Конституцията му е дала, за да може да помогне на институциите на българската държава да преминат през този момент така, както аз го правих. Държавният глава играе ролята на класически популист и набляга не просто на популист, който се бори за народната любов", подчерта бившият президент, както и отправи апел към президента Румен Радев "да се възползва от това, което Конституцията му е дала и ако трябва да се поучи от примера, който аз дадох два пъти". - в. "Сега".

"Водачите на протестите срещу скъпия бензин по места са хора, които очевидно нямат проблем с горивото и скъпотията. В Благоевград протестът се води от съименника на земеделския водач Александър Стамболийски. По занятие е шофьор на тир, станал спедитор, осъждан е за измама. В Бургас този, който стана вирус в мрежата с мерцедес кубче с руски номера, което блокира магистрала "Тракия" до Бургас, е Мартин Пенчев. Този Мартин е управител на фирмата "Хит Рентакар", собственост на общинския съветник от БСП в Карнобат Господин Русев, племенник на Бенчо Бенчев. От своя страна Русев е съдружник с Антигона, жената на Димитър Желязков - Митьо Очите. "Хит Рентакар" е регистрирана на същия адрес - ул. "Лермонтов" 13, където се водят всички фирми на зърнения бос Бенчев. Той е укривателят на Митьо Очите при бягството му в Истанбул и общинският съветник от БСП, известен с ролс-ройса си. Във Велико Търново прекратяват недоволството срещу цените на горивата, тъй като се прикрепили криминални елементи, неподлежащи на контрол и отговорност. Работодателят на протестиращия с руския джип - съдружник с жената на Митьо Очите. Дружеството им е регистрирано на ул. "Лермонтов", където се водят повечето фирми на Бенчо Бенчев. Протестиращ с мощен джип с руска регистрация в Бургас взриви социалните мрежи и отприщи коментари кой всъщност стои зад протестите, тръгнали първоначално срещу цените на горивата, но прераснали в недоволство от ниския стандарт на живот у нас. След упреците, че стачкува със скъп джип, помориецът Мартин Пенчев се закани в социалните мрежи, че на 18 номеври ще отиде на протестите с червено жигули... Той е един от модераторите във фейсбук страницата "Шофьори Бургас", където основно се изявява и чрез която се организират протестите. Кой е всъщност Мартин Пенчев и кой стои зад него? Официално младият помориец се води управител на фирма - "Хит Рентакар", чийто собственик е Господин Русев, показа справка в Търговския регистър. Русев е втори мандат общински съветник от БСП в Карнобат, червен активист и съдружник на съпругата на несебърския бос Митьо Очите - Антигона Янулис, установи проверка на "24 часа". Двамата са партньори във фирмата за коли под наем "Мит Рентакар", регистрирана през март 2017 г. в Бургас. Месец по-късно - на 4 април 2017 г., е регистрирана другата фирма за коли под наем "Хит Рентакар", в която Русев е собственик, а помориецът Пенчев - управител. Любопитна подробност е фактът, че дружеството е с адресна регистрация на ул. "Лермонтов" 13 в Бургас - адресът, на който са регистрирани повечето фирми на зърнения бос Бенчо Бенчев. Същият е разследван за укриване на осъдения като наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите ..." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават и за инициатива на земеделското министерство за подкрепа на българските производители.

"Желаем в този месец и половина до Коледа да акцентираме върху нашите постижения, върху българското земеделско производство и българските храни. Целта е да надградим постигнатото, за да може да продължим по правилния път." Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на кръгла маса, с която се даде старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни под мотото "Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти", съобщиха от министерството на земеделието, храните и горите. Във връзка с инвестициите, които са направени и модернизацията на предприятията, България вече има един добър опит като земеделска и производителка на храни страна, каза министър Порожанов.
Положителна тенденция се наблюдава с ръст в производството на бели и червени меса.
Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на миналата година има увеличение при производството на бели меса с 18.4%, на червените меса - 7.6%. Същата тенденция се отнася и за потреблението на готови млечни продукти и яйца. Делът на българското производство в общото потребление при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е около или над 90%. За периода януари-август 2018 г. се запазва тенденцията на увеличение на обема на произведените млечни продукти, като най-голям ръст бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%)..." - в. "Труд".

"Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява с около 17%, след като се предприеха промените в нормативната уредба и забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия, подчерта министърът. По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки, където се включват и храните, нараства с 13,5% спрямо 2017 г. и достига 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов очакванията са износът да надхвърли 4 млрд евро. Той съобщи, че е направено проучване в 5-те най-големи хранителни вериги в страната за това какъв е делът на българските и вносните хранителни стоки и резултатите показват, че има значителен ръст в продажбата на български стоки. В малките хранителни магазини от семеен тип българските стоки също преобладават. "Делът на хляб и хлебни изделия от българските производители в големите хранителни вериги е между 77% и 100%. В една от тях се продават само български хлебни изделия. По отношение на деликатесите и колбасите съотношението е между 55 и 80 на сто, а при млечните продукти то е между 57% и 75%. При сертифицираните български биопродукти се забелязва сериозен ръст през последната година, като една от веригите декларира ръст от над 167%" , посочи министър Порожанов. Над 2 млрд. лв. ежегодно се отделят за подкрепа на земеделските стопани. Министър Порожанов подчерта, че финансирането за следващата година в област земеделие ще бъде балансирано между всички сектори..." - в. "24 часа".

Образованието и климатът в училищата също са сред актуалните теми.

"България е сред първите десет страни от общо 47 изследвани, при които децата са жертви на училищен тормоз. Тази статистика изнесе заместник-министърът на образованието Деница Сачева по време на форум, в който децата откриват чрез дебати как трябва да се борят с насилието. Психологът Иван Игов, който бе съветник на няколко образователни министри в тази област, заяви, че за България всяка година този процент се движи между 23 и 25 на сто. "Правили сме изследвания в десетки години - оказва се, че насилието варира като форми на проявление, но процентът остава един и същ. Това означава, че децата са или жертва на побои и системен тормоз в училище, или на такъв в интернет и чрез смс-и през последните години, но количеството на тормозените деца е устойчиво", коментира той. В последните години данните са в полза на невидимия тормоз - тоест този, който се случва онлайн, но накрая все пак завършва с физическо насилие, посочи Игов. По неговите думи група психолози са внесли проект на закон за противодействие на училищния тормоз, където са разписани ясни стъпки какво и кога трябва да се случи в подобна ситуация, но той дори не е бил разгледан. Чрез него се разяснява как родители и учители трябва да реагират в ситуации на насилие в класната стая. По думите на Игов малките, а и техните родители, не са обучени как да се справят с подобни ситуации, затова и насилието в училище ескалира. Понякога то ескалира дори благодарение на родителите, които реагират остро на ситуация, свързана с техните деца, вместо да търсят диалог с учителя или другия родител, посочва той." - в. "Стандарт".

"Правителството осигури допълнителни възнаграждения за над 3.5 млн. на директори на училища и детски градини, центрове за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа за 2018 г., съобщава правителствената пресслужба. Средствата ще бъдат преведени по бюджетите на общините, за да се осигури необходимият финансов ресурс. Предложеният проект на акт няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, тъй като средствата са предвидени по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2018 г., се уточнява в съобщението. Допълнителни 1.3 млн. лв. за националната научна програма "БиоАктивМед". Ще бъдат отпуснати допълнителни средства в размер на 1.3 млн. лв. за изпълнението на национална научна програма "Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина" ("БиоАктивМед"). Чрез нея се цели преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране. Изследванията в рамките на програмата се очаква да доведат до създаване на нови и съществено подобрени продукти, получени от природни източници. Следва да се разработят нови методологии за изследване на биологично активни вещества и да се определи качеството и приложимостта им като нови продукти за целите на персонализираната и превантивната медицина. Три национални програми за развитие на образованието ще получат 600 хил. лв. Правителството одобри отпускането на 601 хил. лв. за финансово осигуряване на дейности по националните програми "Оптимизация на училищната мрежа", "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Без свободен час". За НП "Оптимизация на училищната мрежа" средствата за окончателно плащане на извършените разходи по проектите на 8 общини са 63 хил. лв. Дейностите са започнали през 2017 г. и целят осигуряване на по-добри условия за обучение и възпитание на учениците след извършена оптимизация на мрежата от училища. За НП "Осигуряване на съвременна образователна среда" се предоставят средства по два модула. За модул "Модернизиране на системата на професионалното образование" са отпуснати 172 хил. лв. за окончателно плащане на осем училища. Финансираните дейности са ремонт и оборудване на учебни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на училищата, осигуряване на учебни видеофилми и софтуерни продукти и транспортни средства за провеждане на училищни практики в реална работна среда. За втория модул "Музеите като образователна среда" средствата са 119 хил. лв. за одобрените проекти на 56 училища. За НП "Без свободен час" се предоставят 245 хил. лв. за изплащане на реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа колеги в задължителното предучилищно и училищно образование и в трета и четвърта подготвителна група между май и юни 2018 г." - в. "Дневник".

Бягството на Никола Груевски също е сред тематичните акценти.

"Македонското МВР издаде международна заповед за арест на бившия премиер и почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, предаде агенция МИА, цитирана от БНР. След получено потвърждение от властите в Унгария и решение на съда бе издадена международна заповед за арест. Международните служби за сигурност също са информирани, че Груевски се издирва, за да изтърпи присъдата си от две години затвор по делото "Танк" за доставката на луксозен мерцедес. От Наказателния съд отхвърлиха обвиненията, отправени срещу тях и информираха, че прокурорът не е поискал досега на Груевски да бъде наложена мярката арест, предаде телевизия Сител. Специалният прокурор Катица Янева каза, че Специалната прокуратура е поискала Груевски да бъде арестуван още през февруари 2016 г. и до миналия четвъртък изобщо не е имало признаци, че бившият премиер няма да дойде в съда, за да се намери основание повторно да се иска мярката арест, предаде агенция МИА. Янева каза, че институциите не бива да си прехвърлят едни на други вината за бягството на Груевски и добави, че са използвани всички моменти пред съда за това бившият премиер да бъде арестуван. Прокурорът подчерта, че след бягството ще поискат разделяне на всички други процедури, водени против Груевски и добави, че той ще бъде съден задочно. Надявам се бързо по дипломатически път Груевски да бъде върнат обратно, каза Янева и изрази очакването, че бившият премиер ще бъде екстрадиран от Унгария във възможно най-кратък срок. Медиите в Унгария публикуваха подробности за възможностите, които предвижда местният закон за убежището. Процедурата от подаване на молбата за убежище до взимането на решение може да продължи и до 60 дни, но има възможност и за спешна процедура в срок от 15 дни. По-късно в коментар, цитиран от БГНЕС министър-председателят Зоран Заев каза: "Остро и категорично отхвърлям всички спекулации, че е имало каквото и да било политическо споразумение с Никола Груевски. Той допълни, че очаква Груевски да бъде екстрадиран от Унгария и да излежи в страната си присъдата от две години затвор за делото "Танк". "Аз съм убеден, че времето ще покаже, че Груевски ще се върне и ще излежи присъдата си и със сигурност ще бъде изправен пред съда и за другите престъпления, в които е обвинен", каза Заев на съвместна пресконференция с премиера на Малта, Джоузеф Мускат. Отговаряйки на журналистически въпроси, Заев нарече Груевски "шубе", защото преди това е казал, че ще поеме отговорност само за да не пострадат други хора, а сега е избягал от държавата. "Този, който през цялото време казва, че заради Македония е готов да отиде в затвора, само да не станат мишени други, се оказа шубе. Дойде моментът за поемане на отговорност и избяга като страхливец от държавата, опитвайки се да получи убежище. Това само по себе си потвърждава, че е виновен за това, за което е осъден. Наказанията трябва да бъдат излежани, така че трябва да направим всичко в рамките на нашата компетентност, за да върнем Груевски. Някои процедури започнаха", каза Заев. Той потвърди информацията за международната заповед за арест и заяви, че настоява Унгария да екстрадира Груевски обратно в страната..." - в. "Сега".

"Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не одобрява бягството на бившия премиер и почетен председател на партията Никола Груевски, тъй като това не е опция дори в случай на политическо преследване, заяви политическата формация в прессъобщение, цитирано от МИА. Подобно действие излага на риск други, които са мишена на същото преследване, подчертава партията. Автократичното управление на настоящия кабинет трябва да приключи, като се имат предвид действията му като смяната на името на страната, на идентичността, узурпирането на държавните институции, преследването на опозицията заради критики, се посочва в съобщението. По-рано днес бе съобщено, че бившият министър на транспорта Миле Янакиески и бившият генерален секретар на правителството на Никола Груевски Кирил Божиновски са арестувани за 30 дни по искане на Специалната прокуратура на Република Македония след бягството на Груевски в Унгария." - в. "24 часа".

"Нито властите в Скопие, нито тези в Будапеща са способни да дадат отговор как точно бившият македонски премиер Никола Груевски е влязъл в Унгария без паспорт. Това пишат македонски медии ден след като Груевски съобщи, че е в Унгария и е поискал убежище. Македонското вътрешно министерство потвърди, че Груевски е в Унгария. Той трябваше в началото на седмицата да се яви в затвор в Скопие, където да излежи двегодишната си присъда заради неправомерно използвано влияние. От юли миналата година Груевски няма международен паспорт, който му бе конфискуван от съда, след като специализираната прокуратура внесе обвинения срещу него. Унгарският външен министър Петер Сиярто каза на пресконференция, че не може да коментира "текуща процедура за убежище" и докато тя тече, няма да даде повече информация. Той обаче не можа да отговори на македонски и други журналисти на въпроса как Груевски е влязъл в страната без паспорт, предава "Нова тв". Според унгарското законодателство бившият премиер трябва първо да бъде задържан в транзитен център за търсещи убежище, а ако е влязъл от Сърбия, трябва да бъде върнат там. "Като кукувица" Скопие също не дава обяснение. Премиерът Зоран Заев обаче увери, че не е имало никаква договорка за Груевски да бъде оставен да напусне (за каквато говорят критици на кабинета) и той е "избягал като кукувица" от страната и от правосъдието. Вътрешният министър Оливер Спасовски предположи, че премиерът не заминал със самолет, а през сухопътната граница, далеч от контролните пунктове. Той призова Будапеща да не дава убежище на бившия премиер, за да се съобрази с правилата на ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан посети Груевски в Македония и през 2017 г. и тогава имаше спекулации, че Унгария може да му даде убежище, отбелязва още македонското издание "Нова тв". Орбан обаче е поставен в неизгодна ситуация, тъй като той може да рискува да разгневи силно някои консервативни съюзници в Европа, отбелязва "Файненшъл таймс". Според "Блумбърг" той ще подрони допълнително имиджа си пред европейския политически елит, ако все пак реши да даде убежище." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини