От х:

Днес в x:

Печалбата на бензинджиите лъсва в касовите бележки. Преглед на печата

24 часа

Мониторингът за България може да падне още през лятото!

Виждаме напредък в България. Ако тази положителна тенденция в България поддържа темпото на реформи, комисията е убедена, че процедурата за контрол ще приключи преди края на тази комисия.

Добрата новина обяви току-що в Страсбург зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс след заседание на ЕК. Той представи 12-ия доклад за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК - последен за комисията "Юнкер". Мандатът е до края на октомври 2019 г., но след изборите в края на май има преходен период по съставянето на нова ЕК.

Труд

Без лимит за преки роднини на пострадалите

ГЕРБ се отказаха от идеята да въвеждат таван от 20 000 лева обезщетение на близките при загинал член на семейството за нанесени неимуществени вреди - болка и страдание. "Горна граница няма да има за родители, деца, съпруг и съпруга на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Ще има таван до 5000 лв. на всички роднини извън тесния кръг," обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, внесла поправките в закона. Юристи коментираха пред "Труд", че въвеждането на какъвто и да е таван противоречи на Закона за задълженията и договорите. Чл. 52 на този закон гласи следното: Обезщетение за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост.

Монитор

Печалбата на бензинджиите лъсва в касовите бележки

"Има 3 стълба които определят цената на горивата - първият е цената на суровия петрол, на което правителството не може да влияе. Оттам трябва да заработи пазарът. Смятам да предложа изменения, елементарни на пръв поглед, които ще допринесат за по-голяма прозрачност - да задължим всеки търговец на горива да посочва търговската надценка в касовата бележка на всеки купувач на бензиностанция - колко е за държавата и колко - за търговеца. Акцизът на течните горива у нас е най-ниският възможен. В този смисъл ръцете на правителството са вързани", каза още Горанов. Според първоначалните информации промените ще бъдат подложени на обществено обсъждане преди да бъдат приведени в действие.

Стандарт

И земеделците в протеста

Още сутринта земеделци предупредиха, че ще се включат в шествието заради нова наредба. Становището на Асоциацията на зърнопроизводителите е, че тя е разработена от Министерството на икономиката, свързана е със закона за горивата, но въвежда тежки бюрократични изисквания, които са неизпълними при използването на горивата в земеделието. Земеделците смятат, че наредбата е умишлена провокация към тях и, ако не бъде променена, започнат масов протест.

Сега

Надценката ще е на касовата бележка при продажба на гориво

В касовите бележки, издавани при продажбата на горива, да се записва разбивка каква част от цената е ДДС, колко е акцизът и каква е надценката на търговеца, предложил днес на премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов. Идеята е с новото изискване да се разсеят довелите до протести съмнения за непазарно поведение на търговците и нереално високи цени. "С изменение в наредбата за касовите апарати да задължим всеки търговец на дребно с горива да посочва акциза, ДДС и цената без тях, както и търговската надценка. И пазарът ще сработи", каза Горанов пред Би Ти Ви и напомни, че по подобен начин потребителите виждат елементите на ценообразуването в сметките си за ток.

Капитал дейли

ЕК най-накрая видя влошаващата се медийна среда в България

Състоянието на медийната среда в България е един от новите акценти в мониторинговия доклад на ЕК за съдебната реформа и борбата с корупцията. "Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от Механизма за сътрудничество и проверка, и като цяло е основа за по-добро управление", се казва в документа. При представянето му в Страсбург зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс също акцентира върху тази констатация.

Дума

Президентът с вето срещу новия данък за старите коли

Президентът Румен Радев поиска от депутатите да размислят и да отменят по-високите данъци за старите коли. Държавният глава наложи вето върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Именно чрез тях се въведе екологичен елемент при изсисляването на данъка за автомобилите. Румен Радев подчерта, че с ветото си цели да даде възможност на мнозинството да преосмисли този си ход преди да бъде приет окончателно и Бюджет 2019.

Президентът, освен това призова ГЕРБ първо да обясняват ходовете си пред българския народ, за да не се създава напрежение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сп
    Споко
    0 0
    12:48, 14 ное 2018
    Значи няма да стане! Ще, ще, ще.... и после не ще!
Последни новини