От х:

Днес в x:

Най-малкият заболял от диабет е 50-дневно бебе (видео)

Пада възрастта на заболелите от диабет. Все повече деца страдат от тази коварна болест, която при тях се поддържа с инсулин през целия им живот.

Най-малкият пациент, диагностициран преди дни, е бебе на 50 дни. Това заяви за БГНЕС в навечерието на Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември, председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова.

Тя уточни, че болните са около 600 000 души като други над 200 000 все още не са диагностицирани или са в преддиабетно състояние.

Според Котова профилактичните прегледи не трябва да бъдат само задължителни както е и сега , а да се налага глоба на хората, които не ги правят в определените срокове.

„Проблемите са по-скоро административни, отколкото медицински. В България пациентите се лекуват с медикаменти, които са на световно ниво, но достъпът до тях е изключително труден и разделящ не по медицински критерий, а административен. Настояваме достъпът до европейските медикаменти да бъде облекчен както за самата държава, така и за пациентите. Трябва да се прекрати и практиката на няколко години пациентите да се преосвидетелстват, защото заболяването е нелечимо. Ежемесечното ходене в точно определена дата до личния лекар за рецепта също е безсмислено”, обясни Котова.

Независимо, че от здравното министерство твърдят, че терапията зависи изцяло от лекуващия лекар това не е така, защото медиците се съобразяват с редица заложени критерии, които не могат да се прескачат, а ако някой дръзне да го направи бива санкциониран, добави председателят на асоциацията.

Според Елисавета Котова съществува дискриминация и при даването на тест ленти.

„Децата до 19 г. получават по 1100 ленти на година, а хората над тази възраст получават 450 ленти на година, които са крайно недостатъчно, защото инсулинът не може да се постави без да се измери нивото на кръвната захар. Всеки един пациент поставя по 4-5 инжекции на ден. Ние сме поискали по 150 ленти на месец както е в нормалния свят. Те са достатъчни на месец”, заяви Котова.

Тя разкри, че хората по света от години не е необходимо да се убождат преди всяко поставяне на инсулин, защото разполагат със сензори, които им дават възможност постоянно да следят нивото на кръвната си захар без да е необходимо да изпитват болка. Според нея иновациите в здравеопазването идват с огромно закъснение у нас, което трябва да се промени.
 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини