От х:

Днес в x:

Четвъртокласници от Смолян се запалиха по производството на зеленчуци, учиха се как да се хранят здравословно

Изображение 1 от 2

    Ученици от Смолян се образоваха по обширната тема за здравословното хранене и наднорменото тегло като риск, като се освен всичко, се научиха да садят и отглеждат зеленчуци. Това се случи в рамките на инициативата за борба с наднорменото тегло, която сдружение „ЦУРП” в Смолян реализира по проект „Затлъстяването при децата – бомба със закъснител”.

    Проектът е финансиран от инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ , а по него бяха разработени обучителни програми за четири модула: „Здравословни и нездравословни храни“, „Рискове и неблагоприятни последици от наднорменото тегло“, „Активен начин на живот и спорт“ и „Образователни игри и занимания“ и за практикум „Зеленчукова градина“.

    На база на разработените програми бяха проведени обучения и практикум на 50 ученици от четвърти клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян.

    По време на обученията беше популяризирано здравословното хранене сред учениците, показани им бяха рисковете от наднорменото тегло, както и да разграничават здравословните от нездравословните храни чрез неформални методи.

    Учениците бяха провокирани сами да приготвят меню за закуска, обяд и вечеря на чрез отборно състезание, което ги насърчи да се учат да готвят, за да имат позитивно отношение към домашно приготвената храна в противовес на полуфабрикатите.

    По време на практикума „Зеленчукова градина“, участниците бяха обучени как сами да засаждат семена в саксии и да отглеждат разсад на зеленчуци, а малчуганите с голям интерес садиха маруля, домат, краставица, морков и др, като най-добрите успяха да отгледат и реколта от краставици. По време на работата по проекта много родители се потърсили представители на сдружението с искане децата им да бъда включени в обучението.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини