От х:

Днес в x:

Мелодията на изгрева на Марс (видео)

Учените създоха саундтрак от 5 000-ния марсиански изгрев, заснет от роботизирания роувър Opportunity. Те използват алгоритми за озвучаване на данни, за да създадат двуминутното парче, пише phys.org.

За целта снимката е била сканирана отляво надясно, пиксел по пиксел и яркостта и цветната информация са комбинирани с издигането на& терена. Учените използват алгоритми, за да присвоят на всеки елемент определена височина и мелодия.

Тъмните, бавни хармонии са последица от тъмния фон и по-ярките, по-високи звуци в средата на парчето са създадени от "озвучаването" на яркия слънчев диск.

Световната премиера на парчето, озаглавено "Марсиански звукови пейзажи" ще бъде на 13 ноември, когато д-р Доменико Викинанза от Anglia Ruskin University и д-р Женевив Уилямс от университета в Ексетър ще го представят на щанда на НАСА на предстоящата конференция SC18 в Далас. При това ще бъдат използвани както обикновени високоговорители, така и вибрационни преобразуватели, така че публиката ще може да усеща вибрациите с ръцете си, като по този начин да се наслади от първо лице на марсианския изгрев.

Ровърът Opportunity на НАСА от 2004 г. насам предоставя фотографски данни от Марс. По-рано тази година той прекрати комуникациите заради прашната бурята, която обхвана половината планета. Учените се надяват, че може да възобнови функционирането си по-късно тази година.

Коментари в сайта

Последни новини