От х:

Днес в x:

МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД организира безплатно изследване на кръвната захар

МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД  организира безплатно изследване на кръвната захар

 На 14 ноември се отбелязва Световния ден за борба с диабета. 

Всеки желаещ ще може да си направи безплатно изследване на кръвна захар и ако е необходимо - консултация със специалист-ендокринолог на 14 ноември  от  10.00 ч. до 12.00 ч.в ендокринологично отделение  на  7етаж.
Кампанията е под мотото: „Обединени в борбата с диабета.-  Изследвай се, ако мислиш, че си в риск! "
 
От МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД акцентират захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.
Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2. 

От диабет страдат над 360 милиона души по света. Годишно 7 милиона души заболяват от захарен диабет, от които 70 хиляди са деца. Според изследвания на Световната здравна организация към 2030 г. болните ще са около 500 милиона. В България диабетиците са около половин милион души, но около 40 на сто не знаят, че са болни.
 Затова са важни редовните профилактични прегледи при ендокринолог.


Надя Зидарова
експерт"Връзки с обществеността"
МБАЛ"Д-р Ат.Дафовски"АД

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини