От х:

Днес в x:

5 медала за отбора ни по астрофизика от олимпиадата в Пекин

С 5 медала се връща българският олимпийски отбор по астрофизика от XII-ата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе от 3 до 11 ноември в Пекин.

Всеки от петимата ни състезатели - дванадесетокласници, спечели отличие, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

В състезанието взеха участие повече от 200 ученици от 40 страни. Основни организатори негови организатори са Пекинската академия на науките и технологиите (BJAST), планетариумът в Пекин и общинската управа. Олимпиадата се проведе в три етапа: теория, анализ на данни и наблюдателен тур.

Златни медали за България спечелиха Стефан Иванов от Природоматематическата гимназия в Бургас и Георги Александров от Софийската математическа гимназия. Сребърни отличия заслужиха Владимира Иринчева от Първа частна математическа гимназия и Петър Димитров от Националната природо-математическа гимназия. С бронзов медал беше отличен Денислав Георгиев от Софийската математическа гимназия.

Отборът беше подготвен от учителя по физика Никола Каравасилев от СМГ "Паисий Хилендарски" в Пловдив и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН.

През октомври в Шри Ланка се проведе и Международната олимпиада по астрономия, от където българският отбор се завърна с 1 сребърен и два бронзови медала.

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини