От х:

Днес в x:

Протести в страната, трусове в БСП. Преглед на печата

Протестите, които се проведоха в редица градове в неделния ден, са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Стотици излязоха на протест срещу всичко в неделя след организация във фейсбук. Блокади имаше във всички големи градове, а най-тежко бе положението на пътя за Гърция, където късно вечерта се наложи намесата на полиция, за да бъде отпушено движението. Хиляди пък стояха блокирани в автомобилите си. Първоначално протестът бе обявен срещу поскъпването на горивата. В неделния ден обаче се появиха и други цели - срещу вдигането на цените на застраховката "Гражданска отговорност", срещу ниските доходи и трудния живот, в подкрепа на майките на децата инвалиди и пр. Постепенно те прераснаха в най-масовите блокади и протести в последните години, като обхванаха 30 града в страната. БСП излезе със специална декларация, че подкрепя протестите и застава зад исканията на хората. На блокадите обаче бяха забелязани и хора като Ивайло Борисов-Ториното, който бе обвиняван в наркотрафик, а негови охранители през 2016 г. пребиха семейство на околовръстното в София..." - в. "24 часа".

"Почти цялата страната се парализира от протести. Недоволството първоначално тръгна от високите цени на горивата - проблем, който накара гражданите в над 30 града да излязат на протест, но не единствен, а един от многото, разказва БГНЕС. Недоволството се нажежава от планираното поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност" и раздутата държавна администрация, струваща скъпо на данъкоплатеца, казват протестиращите, обявявайки, че фокусът на протеста вече е оставка на цялото правителство. Протестиращите искат диференциране на данъчните ставки за горива, лекарства и храни, както и законопроектът за "Гражданската отговорност" незабавно да бъде спрян. Гражданите настояват още за незабавно ревизиране на възнагражденията на депутатите и висшите държавни служители, които да бъдат обвързани с минималната работна заплата. Протестиращите искат и съкращение на многото държавни агенции и други институции, които намират за ненужни и паразитни. В 18 ч от МВР съобщиха, цитирани от "Фокус", че е възстановено движението по магистралите и основните пътища в страната. Остават затрудненията за пътуване единствено по главен път Е-79, но и там блокадата вече е вдигната. Преди това камион блъсна момиче на протеста. Пострадалата е със счупена ръка, съобщи Нова тв. Инцидентът стана на обходния път на блокирания от демонстранти Е-79. Шофьорът на камиона не е задържан, съобщиха от полицията. И поясниха, че инцидентът е станал при опит на водача да направи маневра и да премине покрай групата демонстранти. Със скандирания "мафия", протестиращи блокираха центъра на София. Точно в 14 ч оглушителни клаксони на автомобили се чуха в столичния център, а жълтите павета почерняха от хора, предаде БГНЕС. Към протестиращите се присъединиха се много граждани с мотоциклети, велосипедисти. Бяха блокирани булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" при т.нар. "триъгълник на властта". Стотици автомобили тръгнаха на автошествие по улиците на Стара Загора. Множеството се отправи към края на града в посока Казанлък, до където всъщност имаше разрешение за протест. След като организаторите прекратиха протеста, множеството се отправи към автомагистрала "Тракия". В 14 ч магистрала при Стара Загора бе блокирана и в двете посоки от протестиращите. Протестиращите от Благоевград и региона затвориха в 13.10 ч главен път Е-79 с жива верига. Блокадата бе на изхода на града в посока Симитли, местността "Полигона". Органите на реда пренасочиха потока пътуващи по обходния път Благоевград - Долно Церово - Железница, но протестиращите затвориха и него. Хората развяват трибагреници и скандират, че повече няма да търпят. Протестиращите там обявиха гражданско неподчинение - нямало да освободят пътя, докато правителството не подаде оставка. От областната дирекция на полицията съобщиха, че поради невъзможност на организатора на протеста да го контролира, ще бъдат проведени операции по възстановяване на обществевния ред..." - в. "Сега".

"Полицията не е допуснала нарушение на обществения ред по време на днешните протестите на територията на страната. В това увери шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски на извънреден брифинг, цитиран от "Фокус". "Нека протестиращите също да спазват законовите разпореждания и разрешенията, които са дадени", добави той. Той увери, че никъде в страната служителите на полицията не са използвали физическа сила и полицейска техника, въпреки че на много от местата е имало провокации. По думите му източник на провокациите са били както протестиращи, така и граждани, които са се прибирали в края на неделния ден с колите си и са били затруднени да преминат. "Отговорно мога да кажа, че не допуснахме нарушение на обществения ред и някакви стълкновения между протестиращи и непротестиращи", подчерта Терзийски." - в. "Дневник".

Всекидневниците проследяват и турбуленциите в БСП.

"Червената опозиция най-сетне победи в неделя лидерката на БСП Корнелия Нинова. И пленумът на партията я бламира по най-спорната точка от заседанието - главния редактор на в. "Дума" Йордан Мичев. След гласуване, в което противници на лидерката са надделели с 1-2 гласа, той вече не е и.д. главен редактор на партийния вестник. До гласуването предложила журналистката Велислава Дърева, която бе и инициатор на подписката от 50 знакови червени имена срещу Мичев и рокадите, наложени от Нинова в "Дума". В изказване на пленума самият Мичев също обявил, че се оттегля. От понеделник започва конкурс за нов главен редактор, а докато бъде избран, начело на "Дума" ще е Ивелин Николов. Бившият депутат е единственият легитимно избран на този пост в последните години - след гласуване на Националния съвет. Заради "Дума" Нинова бе критикувана и от бившия си съмишленик и шеф на столичната партийна организация Румен Овчаров. "Готова ли е БСП да управлява в това си състояние?", попитал ексминистърът. "Властта не се търкаля по улицата. Тя се взема. И се питам дали имаме сили да я вземем в това състояние", казал той. Обяснил, че не е подписал позицията на 50-те членове на НС за "Дума", за да сваля Нинова, и заявил категорично, че не иска оставката й. Подписал обаче писмото, защото в него имало верни констатации. Изборът на Мичев за и.д. главен редактор на партийния вестник бил на грешен човек в грешно време и на грешно място, цитирал Овчаров американски генерал. Изборът бил в грешен момент, защото Бойко Борисов се тресял, а "Дума" пишела статии за конопа. Според Овчаров някой от "Позитано" е провокирал да се напише статия, че БСП трябва да се откаже от русофилията, социализма и историята, което било недопустимо. Овчаров критикувал персонално Мичев, че си е позволил да дава оценки, коментирайки самия него, че "е минало". Не приемам, че човек, който нищо видимо не е направил, изведнъж да стане можещ. Роденият да пълзи няма да полети, коментирал Овчаров. Той критикувал и Нинова, че в отговора си на позицията на 50-те е сложила в едно изречение олигарси и левичари, и обяснил, че писмото им е диагноза за състоянието на партията. С разчистване на сметки само ставаме по-слаби, предупредил той. И посочил, че агресивното невежество, омразата и самодостатъчността пречели на соцпартията. Румен е мъдър, но моля да не си правим лични квалификации, отвърнала Нинова. Тя разказала, че е споделила с Овчаров за новия и.д. главен редактор на "Дума" и той първо одобрил Мичев, а после подписал писмото, защото журналистът го бил плюл. И допълнила, че е плюл и нея самата." - в. "24 часа".

"Вътрешната опозиция в БСП успя да смени главния редактор на в. "Дума", но не и правилата за избор на лидер Вътрешната опозиция в БСП успя да смени главния редактор на в. "Дума", за когото смяташе, че проявява "политическа и професионална неграмотност". След два часа дебати на закрития пленум на "Позитано" 20 днес временно изпълняващият длъжността Йордан Мичев подаде оставка, съобщи партийният пресцентър. Според източници на "Дневник" до оставката на Мичев се е стигнало след гласуване, при което се е видял нарастващ брой желаещи той да бъде отстранен. Преди месец под позиция за смяната на Мичев се подписаха близо 50 социалисти, сред които ключови лица в партията като Михаил Миков, Румен Овчаров, Георги Пирински и други. Днес критиците на Мичев предложили отстраняването му да се гласува, но голяма част от членовете на Националния съвет били извън залата. Според някои предложението минало с един-два гласа, според други нямало кворум и трябвало прегласуване. Мичев обаче обявил, че подава оставка. До провеждане на конкурс длъжността ще заема бившият титуляр Ивелин Николов, но Мичев остава зам. главен редактор. Срокът за избор на нов титуляр от Националния съвет е януари, а комисията за организиране на подбора ще председателства Иван Токаджиев. Темата за развитието на в. "Дума" се оказа най-дебатираната точка на пленума днес. От месец лидерът Корнелия Нинова търпи критики за едноличен стил на управление, тъй като назначила Йордан Мичев за временно изпълняващ длъжността главен редактор на партийния вестник през Изпълнителното бюро, а не с предложение към Националния съвет, както изисква уставът. Това стана в края на август, когато Мичев, който идва от Лондон, заявил желание да обновява вестника. В отговор Нинова казва, че няма нарушаване на устава, тъй като става въпрос временна длъжност. На пленума критики към Йордан Мичев отправил Румен Овчаров, с чиято помощ Корнелия Нинова бе избрана за лидер на БСП преди две години. Според присъстващи той заявил, че не може във в. "Дума" да се пише за конопа, когато управляващите се тресат. Той обявил, че е подписал позицията за смяната му, защото в нея имало верни неща, но не иска оставката на Нинова. Пред "Дневник" Овчаров каза, че изказването му е било конструктивно и не срещу Нинова, а срещу начина, по който Мичев е бил назначен. После обяви, че е доволен от решението на Националния съвет. Според присъстващи на пленума Овчаров нападнал Мичев заради критики към него в предишни публикации на журналиста, а Нинова отвърнала, че Мичев е критикувал и самата нея..." - в. "Дневник".

В. "Сега" допълва темата за търговията с българско гражданство, която присъства постоянно във вестниците през последните дни:
"Пламен Георгиев: Говори се, че гражданство се търгува за 25-30 хил. евро "Имаме данни, разбира се, не сме установили в конкретика, говори се за това, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случаи, в които са се давали 25-30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България." Това коментира пред БНР председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на въпрос, свързан с информация, че чужденци, издирвани от Интерпол, са получили гражданство. В петък от Министерството на правосъдието обявиха, че проверка на въпросните публикации е показала, че няма такива случаи в периода 2013 - 2018 г. Георгиев отново изтъкна ключовата роля на ведомството му при разследването на корупционната схема в Държавната агенция за българите в чужбина. По това дело в момента в ареста са уволненият след скандала председател на Агенцията Петър Харалампиев, главният секретар на ведомството Красимир Томов, както и обвиненият като посредник в схемата сърбин Марко Стойов. Още една жена има повдигнато обвинение, но заради здравословното й състояние прокуратурата я остави под домашен арест. За нея и за Стойов Георгиев коментира пред БНР, че те "всъщност са посредници от най-високото ниво, които са свързани с предишните двама ръководители от държавната агенция". Той не назова имена."

В. "Труд" съобщава за изчезването на бившия македонски премиер Никола Груевски:
"Осъденият бивш македонски премиер Никола Груевски не се яви в затвора "Шуто Оризари" и в неделя, за да започне да излежава двугодишната си присъда за придобиване на луксозен автомобил с бюджетни средства. Той не е отишъл и на работа в парламента, където заседаваше Комисията по конституционните въпроси, на която той е член, пише македонският "Фокус". В понеделник представителите на съда ще имат още една възможност да връчат на Груевски решението на съда, че отхвърля иска му за отлагане на присъдата, в случай, че той се появи на съдебното заседание по делото за изборни измами срещу него и други функционери от ВМРО-ДПМНЕ. Двугодишната присъда на бившия премиер влиза в сила веднага щом получи лично съдебното решение. Изданието отбелязва, че засега няма следа от почетния председател на ВМРО-ДПМНЕ. Неговият телефон продължава да е изключен, а от партията казват, че твърденията за негово бягство са спекулации."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини