От х:

Днес в x:

Загиналият техник на Булсатком не бил инструктиран за безопасна работа

Загиналият по време на работа в хасковското село Подкрепа техник на Булсатком – 30-годишният Мирослав Петков, не е бил инструктиран за безопасна работа с устройството, което е сменял на електрически стълб. Инцидентът, при който на място загина младият хасковлия, стана на 28 юли тази година.

Днес компанията обжалва пред Районния съд в Хасково глобата си от 10 000 лева, наложена от Инспекцията по труда.

Показания дадоха трудови инспектори, присъствали на проверката на място в Подкрепа, както и при съставянето и връчването на акта на фирмата.

След инцидента от Инспекцията по труда изискали от Булсатком документите, свързани с безопасните условия на труд. Според главен инспектор Недялко Делчев сред представените книжа нямало писмена инструкция за безопасна работа с устройството, което работело с ток от мрежата на EVN. Той обясни, че се изисква да има конкретни указания за последователността на действията на техниците, например преди да оголят проводниците да измерят напрежението.

В документацията имало само обща инструкция за монтажни дейности, в която за работа с електричество имало само няколко реда обща информация.

Според Кирилка Кирилова, друг свидетел по делото, главен инспектор в ИТ Хасково, наредбата за безопасен труд изисквала да има инструкция от производителя за работа с конкретното устройство. Такова действително имало, но не било преведено на български език. Другата законова възможности била вътрешна инструкция от работодателя, в която подробно да се инструктират работниците за безопасна работа с електрически устройства.

В днешното съдебно заседание не присъстваха представители на Булсатком. Юристът на Инспекцията по труда поиска от съда да потвърди в цялост наказателното постановление, въпреки че санкцията е към максималния предвиден размер, защото при този инцидент има загинал работник.

Съдът обяви, че ще се произнесе по спора в законовия срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Mm
    MM
    2 0
    11:16, 12 ное 2018
    Жалко за човека но това ще падне в съда поради тъпа формулировка.
Последни новини