От х:

Днес в x:

Уникална находка: Откриха златен кръст с частица от Христовото разпятие

Уникална находка при разкопки във Велико Търново – археолозите откриха златен кръст с частица от Христовото разпятие. Той е изработен от злато и е изключително рядък. Намерен e зад олтарния стълб, съобщи bTV..

Според проф. Константин Тотев намереният кръст датира от втората половина на 12 век и е изработен във Византия. Височината му е 11 см., а широчината 5,5 см. Състои се от две части, които се отварят и в кухината между тях се намира частицата от Христовото разпятие.

„Върху лицевата страна е представено Разпятие Христово, фронкирано от медальони на светци, а на гърба му е Богородица и четири медальона на светци. Кръстът е реликвата, която е била представена при строежа на църквата. Според седмото правило на Седмия Вселенски събор – няма как да се построи църква, без да се постави реликва”, посочи проф. Тотев.

Археологът показа олтарната маса на храма, той показа гравираните върху нея три кръста.

„Над тях има надпис на кирилица, който гласи: Цар на славата. Тоест тук имаме съчетание между разпятието на Голгота и Псалм 24 Давидов, според който трябва да очакваме, да вдигнем глави и да чакаме идването на Царя на Славата”, допълни проф. Тотев. 

Той казва, че случайно са попаднали на църквата, която е с размери 9 на 5 метра, цялата в стенописи.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини