От х:

Днес в x:

Създателят на WWW Тим Бърнърс-Лий предрича края на Google и Facebook

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изказа предположение за скорошен колапс на големи мрежови корпорации, по-специално Google и Facebook. Причината за края им според него ще бъде концентрацията на пари и власт в ръцете на една голяма корпорация и неизбежния монопол на пазара. Apple, Microsoft, Amazon Google и Facebook имат обща пазарна капитализация от 3,7 трилиона долара, равна на брутния вътрешен продукт на Германия през миналата година. "Рано или късно, това води до доминирането на една компания на пазара и просто няма друга алтернатива, освен разпадане", каза ученият, цитиран от Мигнюз.

Бърнърс-Лий, компютърен учен, който изобрети интернет през 1989 г. заяви, че е разочарован от сегашното състояние на интернет след скандалите за злоупотреба с лични данни и използването на социални мрежи за разпространяване на омраза, предаде БГНЕС.

Според него технологиите се развиват всяка година и това може да е проблем за технологични гиганти като Google и Facebook. Рязка промяна в предпочитанията и търсенията на потребителите на определени интернет платформи и услуги може да доведе до смърт на тези услуги, смята той.

Професорът изрази недоволството си от скандала с Facebook, когато консултантската компания Кеймбридж Аналитика получи достъп до личните данни от 87 милиона потребители на социалната мрежа. „Този скандал“, каза той, „е повратна точка за мнозина“.

 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини