От х:

Днес в x:

29 °C

Пощенска банка купува "Пиреос" и ще стане третата по големина в България

Eurobank Ergasias S.A. ("Юробанк") обяви, че е приключила сделката, в който дъщерната й "Юробанк България" ("Пощенска банка") е придобила банка "Пиреос България", дъщерна на Piraeus Bank S.A. ("Пиреос банк").

В съобщението на банката - купувач че казва, че сделката ще затвърди позицията на Пощенска банка на българския банков пазар, като по този начин банката ще има очакван пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл.

Очаква се сделката да бъде окончателно приключена през първото тримесечие на 2019 г. след като се произнесат регулаторните и надзорните органи.

Към септември 2018 г. активите на "Пиреос България" възлизат на 1.7 млрд. евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1.3 млрд. евро. Банката развива дейност в банкирането на дребно и основно в корпоративното банкиране чрез клонова мрежа от 70 клона и с над 900 служители.

След приключването на сделката Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 милиарда, капитал от над 600 милиона евро и приходи преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 150 и над 70 милиона евро. Отделно от това, банката ще запази солидните си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност.

Стойността на акциите е 75 млн. евро, като след приключването на сделката отражението върху капитала от първи ред на "Юробанк" ще бъде минимално в размер на 14 базисни точки, а след реализирането на очакваните синергии сделката се очаква да има положителен ефект върху капитала.

"Доволни сме от постигнатото споразумение с "Пиреос банк" за придобиването на "Пиреос банк България" от Пощенска банка, нашето дъщерно дружество в България. "Придобиването следва стратегията на "Юробанк" да се фокусира в разрастването на международните си пазари, които счита за важни, какъвто е българският. След придобиването "Юробанк България" ще бъде третата по големина банка в страната. Нашата цел е да обслужваме още по-добре нашите клиенти, да подкрепяме българската икономика, както и гръцкия бизнес в нашата съседна държава", коментира Ставрос Йоану, заместник главен изпълнителен директор на "Юробанк".


Източник: dnevnik.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини