От х:

Днес в x:

Нарушителите на пътя с 4 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност". Преглед на печата

"24 часа":

По-високи пенсии от юли догодина, 3000 лв. максимален осигурителен доход

От 1 юли 2019 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2018 г. вкл., се увеличават с 5,7 на сто, като повишението отчита и новата "тежест" на година осигурителен стаж. Парламентът одобри на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за следващата година. "За" бяха 112 депутати, против - 73, въздържаха се седем.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии от началото на следващата година до 30 юни 2019 г. се запазва на 910 лв., а от 1 юли - таванът става 1200 лв. Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.

Застраховки.

"Монитор":

Водачите с нарушения с до четири пъти по-скъпа "Гражданска"

Високорисковите шофьори на пътя ще плащат до 400% по-висока "Гражданска отговорност" от базовата премия. Това са част от промените, които са заложени в проекта на наредба за застрахователната премия, в зависимост от поведението на водача на МПС, известна като "бонус-малус".

Идеята на въвеждането на системата е да поощрява изрядните шофьори и да наказва финансово тези, които имат много нарушения.

Комисията за финансов надзор е приела вчера на първо четене наредбата, резултат от работата на междуведомствена работна група.

Дела.

"Сега":

Нинова и Борисов не успяха да се осъдят един друг

Софийският градски съд е отхвърлил делата, заведени от премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова един срещу друг. Двамата се съдеха заради изказвания по адрес на другия. Борисов се бе засегнал от казаното от Нинова по негов адрес "Крадецът вика дръжте крадеца". Премиерът бил обиден и от реплика на депутата Елена Йончева, че бил "неетичен крадец", с която лидерът на БСП се съгласила. Нинова пък бе обидена от репликата "Госпожа Лъжа".

Според съда Нинова не е обидила Борисов, тъй като "Крадецът вика: Дръжте крадеца" е поговорка. "Българският тълковен речник определя поговорката като народно умотворение, което има характер на стегнат устойчив израз с преносно значение и с което се изказва мъдрост, придобита от житейския опит.

Нарушения.

"Сега":

Ще се изяснява дали ВМРО е свързано с търговията с паспорти

Зам.-главният прокурор Иван Гешев се похвали с успешна акция срещу измамници. Прокуратурата и ГДБОП са арестували българин, сърбин и израелец, отговорни за схема за измами. Според разследващите тримата са контролирали два колцентъра, от които служители са предлагали по телефона на хора да инвестират в злато и финансови инструменти, обещавайки им големи печалби. След това обаче парите били прехвърляни в чуждестранни сметки и нито един от измамените не е спечелил нищо.

Специализираната прокуратура ще извика на разпит бившата шефка на отдел "Българско гражданство" в правосъдното министерство Катя Матева, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Матева твърди, че има доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на документи за българско гражданство. Досега тя не е оповестила нищо публично, но твърди, че за вършените нередности е писала сигнали до много институции, сред които ДАНС и президентът. От президентството сигналът й е препратен в прокуратурата, която възлага на ДАНС проверка. Следва отказ за разследване.

БАН.

"24 часа":

Според министър Вълчев БАН няма да бъде ощетена след отделянето на НИМХ

БАН няма да бъде ощетена след отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, но това не може да стане само с подзаконов нормативен акт. Това заяви в Тетевен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"БАН взеха решение за извеждането на Института, това, с което БАН не са съгласни, е формата. Аз не съм чул от тяхна страна упреци по отношение на съдържанието на преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет", заяви Вълчев.

Той посочи, че НИМХ трябва да се прехвърли с целия му обем от права, задължения и фактически отношения, за да може той да продължи да съществува.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини