От х:

Днес в x:

Бебетата, родени в болница, имат по-беден чревен микробиом

Децата, родени вкъщи, могат да имат по-разнообразни чревни бактерии, е установило ново проучване. Тази разлика може да окаже влияние върху имунитета и метаболизма на растящия човек.

Когато бебето се появи на света, бързо се колонизира от микроби, включително трилиони бактерии, гъбички и вируси, които се заселват в тялото му. Тези невидими съквартиранти са човешкият микробиом, а тези в червата се смята, че играят особено важна роля в храносмилането и имунната система.

Все още има много неща, които не знаем за човешкия микробиологичен процес, включително как се установява и как се променя с течение на времето.

Някои изследователи предполагат, че прекалено чиста среда в началото на живота, каквато е стерилната болница, може да повлияе неблагоприятно на развитието на детето. Досега обаче повечето проучвания са били ограничени до болницата и все още не е ясно каква роля може да играе средата на раждане в създаването на микробиома.

За да разбере това, новото проучване последва 35 кърмачета и техните майки един месец след раждането. От тях 14 деца били родени у дома и 21 в болница, всяко едно дете е родено по естествен път и изключително кърмено след раждането – два важни начина, по които майката може да предаде микробиома си.  Освен това никоя от майките не е била лекувана с антибиотици и всички те са имали незабавен контакт „кожа с кожа“ с бебетата си, кърмени малко след раждането.  През целия период изследователите периодично събирали вагинални тампони и изпражнения от майките, заедно с проби от бебетата.

В сравнение с бебетата, родени у дома, новородените деца имат по-малко разнообразие от чревна флора и тази разлика се наблюдава през целия месец, показват резултатите.

„Причините за разликите между бебета, родени вкъщи и в болници, не са известни, но ние предполагаме, че може да се включат общите интервенции в болницата като къпането в ранна детска възраст и антибиотичната профилактика на очите или факторите на околната среда,  като асептичната среда на болницата“ , казва старшият автор Мария Глория Домингез-Бело, изследовател в Университета „Рутгърс“ в Ню Брунзуик.

Тези резултати показват, че бебетата, родени в болници, са незабавно изложени на по-малко микроби и поради това имат по-малко разнообразие на микроби през първия месец от живота си.

Но нека да бъде ясно – въпреки че учените са установили, че антибиотиците, изкуственото хранене, раждането със секцио и сега раждането в болница променят микробиома на детето, все още не е ясно дали тези промени са опасни или дълготрайни.

И въпреки че разнообразието на чревна флора се смята за най-здравословно, изследователите все още не са единодушни как микробиомът засяга имунитета и причинява болести.

Проучванията показват, че ако микробиомът не се развие правилно, може да увеличи риска от затлъстяване, диабет, астма и чревни възпалителни нарушения по-късно през живота. Но какво означава да се развива правилно? И по-малкото разнообразие от флора в червата означава ли, че ще има последици за здравето по-късно в живота на детето?

Необходими са повече изследвания, но новото проучване предполага, че преосмислянето на болничната среда, така че да прилича на домашни условия, може да бъде от полза.

Проучването е публикувано в Scientific Reports.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини