От х:

Днес в x:

Новите касови апарати ще са на пазара до 40 дни

В първата десетдневка на декември на пазара ще се предлагат фискални устройства и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания. Информацията е  от срещата в НАП с Българския институт по метрология, мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации.
Към момента за изпитване в БИМ вече са предадени 12 модела фискални устройства, като се очаква те да бъдат предложени за продажба в търговската мрежа до 40 дни.
Сроковете в законодателството, които изискват всеки регистриран по ДДС търговец да модифицира или смени фискалното си устройство до края на март 2019 година, а всички нерегистрирани по ДДС да направят същото до края на юни идната година са изпълними, ако всички заинтересувани страни започнат подготовката веднага, стана ясно на срещата.
В Хасковска област първи към изискванията трябва да се адаптират 6 800 търговци, регистрирани по ДДС, уточняват от офиса на Агенцията в Хасково. 
Рестрикциите бяха наложени заради годишните загуби на хазната в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи. Основните виновници за това са  заведенията за хранене и развлечения, и  обекти по курортите.
След промяна в законодателството  бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП,  както и всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение.
Според новите правила служебните бонове се забраняват, а търговците, които използват софтуер за управление на продажбите трябва  да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се търговския обект с него. Въвежда се и задължение търговците, които оперират електронни магазини да ги обявят в приходната агенция. 
На интернет страницата на НАП е публикуван специален софтуер, с който всеки може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработване или не. 
 
Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини