От х:

Днес в x:

Приеха 15 души с усложнения от диабет в болницата, изследват 200 безплатно

Изображение 1 от 5

    Около 200 души са се записали в кампанията на МБАЛ-Хасково за безплатни изследвания на кръвната захар, съобщиха от болницата. Те продължат до 9 ноември. Измерванията се правят от 10 до 13 часа.

    Инициативата е във връзка със скрининг за захарен диабет на пациенти, попадащи в рискови групи, обясни лекарят специализант д-р Симона Благоева от Първо вътрешно отделение. Измерванията ще се правят с глюкомер, само днес ще се правят изследвания и с апарат за гликиран хемоглобин. Тя обясни, че в рисковите групи попадат фамилно обременени хора, хора с наднормено тегло, хора с висок холестерол, при родени деца над 4 кг. Характерните симптоми при двата типа на заболяването – тип 1 и тип 2 са повишена жажда, често уриниране, може да има редукция на тегло, което е признак хората да потърсят консултация с лекар, съветва д-р Благоева.

    Кампанията за безплатни изследвания на кръвната захар е по повод Световния ден за борба с Диабета – 14 ноември, чиято цел е да се повиши информираността за това заболяване.

    Междувременно от хасковската болница обясниха, че в Първо вътрешно отделение има настанени около 15 души с усложнения след захарен диабет. Най-често те са с диабетна полинервопатия.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини