От х:

Днес в x:

„Отключи сцената“ с наградата на публиката от Фестивал в Кълъмбъс

    Реализираната мечта на хасквлията Наско Атанасов, документирана в едноименната лента „Отключи сцената“ стана любим филма на публиката на Down Film Festival в Кълъмбъс, Джорджия. Режисьор на филма за възстановяването на салона в читалището в първомайското село Татарево е Дейвид Джлиъс Ростън.

    Проектът, в който идеята беше да се възобнови читалищната сцена след замлъкването на дейностите на нея с десетилетия, тръгна преди три години. Наско Атанасов, чийто род е от това село, събра съмишленици от близко и далеч по света, сред които и Дейвид. Като доброволци те почистиха салона, ремонтираха го и сцената отново прие своите артисти, а салона -зрителите, като част от проекта беше възстановено и прожектирането на филми в кино салона, както и заснемането на документален филм за целия процес.

    От първото „отключване“ до сега всяко лято Наско, който от години живее в чужбина се завръща за новия епизод на вдъхновение в село Татарево.

    Филмът "Отключи сцената" проследява от зараждането до реализирането на идеята.

    Прожекцията му в операта в Кълъмбъс в рамките на фестивала е на практика официалната американска премиера на лентата. Българската беше миналото лято на кино фестивала „Карантината“ във Варна.

    „Още не съм имал възможност да разговарям с режисьора Дейвид Ростън, но си писахме и той сподели, след прожекциите доста хора са отишли при него да му кажат, че са се разплакали.“, сподели Наско Атанасов .

    Филмът е бил селектиран и в панела за дискусии в рамките на фестивала, като най-много въпроси от зрителите за работата в Татарево и възраждането на местното читалище е имало именно към представителния екип на „Отключи сцената“.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ян
      Янко Митев
      4 -2
      12:15, 27 окт 2018
      Браво!
    • 2
      ЯНКО какво брависваш то не е за брависване а за рев Тоя живее в чужбинапрез годината и си живее живота а идва за някой и друг ден тука в мръсотията където живеем ние 365 дена Ремонтирал читалището в което след десетина години и паяжини няма да има селата загиват няма хора той ремонтира читалище заваллиятаЯнко ти недей гледа че на твоята улица ощке има хора и ресторант ами иди по селата и виж какса там има ли ги няма ли ги и тогава брависвай Нъл тъй
      • Ан
        Антоанета
        1 0
        20:00, 2 ное 2018
        Интересен коментар. Да наричаш някого "Тоя" без очевидно да го познаваш, никога да не си живял, учил или работил в чужбина, но да заключиш, че там си "живеят живота" е типично в стила на мрънкащия, неспособен и завислив българин, който живее в мръсотията, която сам не е изчистил и не е направил нищо, за да живее по-добре. Жалко за хубавата ни България!
    • 3
      Ян
      Янко Митев
      1 0
      09:15, 28 окт 2018
      Митко за разлика от теб аз съм гледал филма.Той по много красив начин е протест против това което се случва със селата в България. А момчето продължава да учи в чужбина и в това не намирам абсолютно нещо лошо.За виждането какво става със селата...работата ми е такава че и да не искам постоянно съм в движение навсякъде из страната ни.Не я наричам вече държава.Тъжно е прав си!

    Още новини

    Последни новини