От х:

Днес в x:

Местим стрелките, спим час повече - за последно

Тази неделя ще преместим стрелките на часовниците с час назад. Въпреки всичките приказки и дългите години изброяване на недостатъците на тази архаична мярка от началото на електрификацията (от 1916 год.), смяната на часовото време не е отменена все още.

Ще си поспим един час повече сън, може пък да е за последно (по закон)  Очаква се в ЕС да спре смяната на времето, но предстои да се реши зимното или лятното часово време ще стане постоянно. За всички, които са се объркали - лятното часово време е отместено, зимното е астрономическото.

За България решението ще стане ясно окончателно през април догодина. Затова нищо чудно това местене на стрелките да не е последното, а предпоследното по нашите земи, тъй като преходът към лятно е през последния уикенд на март. ЕП призова ЕК да проучи предимствата и недостатъците на преместването на стрелките на часовника през март и октомври. Имаше европейска анкета и тя показа, че масово хората не искат различно време през половината от годината. После ЕК препоръча на страните-членки да отменят лятното часово време, всяка държава трябва да реши до април 2019-та. И в България хората бяха анкетирана, а в края на тази седмица излезе резултатът - 51% от гласувалите искат лятното часово време да остане постоянно, а 38% – зимното.

Каквото и да има да се случва занапред, този уикенд сменяме лятното със зимно часово време - в 4:00 часа сутринта в неделя, 28 октомври, ще стане отново 3:00 часа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Яп
    ЯПИННД
    8 0
    11:04, 27 окт 2018
    ЗА ПОСЛЕДНО???? Да не започва Третата световна? По принцип всяко решение е предпоследно и това за стрелките не прави изключение.
  • 2
    Бе
    безсмислено
    13 -3
    11:42, 27 окт 2018
    Този час повече спане буквално само за една неделя се възползваме, защото всеки пак си ляга по едно и също време после.

    Предпочитам да е слънчево до 9 вечерта
  • 3
    Ко
    Кольо Колев
    1 0
    08:57, 28 окт 2018
    Зависи от Европа-каквото кажат!
Последни новини