От х:

Днес в x:

Пластмасовите микрочастици са вече в нас

Малки пластмасови частици са били открити в човешки изпражнения за пръв път. Това показва изследване, представено днес от Медицинския университет във Виена и Федералната агенция по околна среда на Австрия, съобщава ДПА.

В пилотното си проучване учените са поискали от осем възрастни хора в Австрия, Великобритания, Финландия, Италия, Холандия, Полша, Русия и Япония да си водят дневник за това какво са яли в течение на седмицата и да дадат проба от изпражнения.

Всички тествани хора са яли храна, която е била пакетирана в пластмасова опаковка, или са пили от пластмасови бутилки. Никой от тях не е бил вегетарианец.

Всички изследвани осем души са имали пластмаса в изпражненията си.

"В нашата лаборатория успяхме да открием девет различни вида пластмаси с големина от 50 до 500 микрометра", изтъква Бетина Либман, изследовател в Агенцията по околна среда.

Други предишни проучвания върху животни са разкрили микропластмаси в храносмилателната система, както и в кръвта, лимфната течност и черния дроб.

Въпреки че са налице първоначални индикации, че органите от храносмилателната система могат да бъдат увредени от пластмасови химикали или от възпаление, причинено от пластмасови частици, са необходими допълнителни изследвания за оценка на риска за хората, посочиха учените.

Изследователският екип също така не е бил в състояние да свърже откритите пластмасови частици и видовете храни, които са ядени от хората в експеримента.

Намерените микропластмасови частици включват стърготини от автомобилни гуми, строителни отпадъци и козметични съставки.

От Германския федерален институт за оценка на риска заявиха, че е малко вероятно поглъщането на микропластмаса да е риск за здравето на хората, съгласно настоящото състояние на изследванията по темата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини