От х:

Днес в x:

Екстремните бури, порои и наводнения ще зачестяват. Повече от очакваното

Повишаването на средните температури на Земята ще доведе до рязко зачестяване на мощните бури, поройни валежи и свързаните с тях наводнения, а мащабите и силата им са значително занижени в сегашните прогнози. Това е заключението от изследване на китайски физици, публикувано в Nature Communications.

За пръв път те извършват глобален хидроложки анализ, за да определят връзката с екстремните явления -  между бурите и естествените и антропогенни промени в температурата и съдържанието на атмосферна влага

"Опитахме се да рaзкрием физическите механизми, които да обяснят защо наводненията и пороите станаха толкова чести по цялата Земя.Знаем, че екстремните явления ще се случват по-често в бъдеще и че трябва да разберем какво да направим, за да се защитим от тях.  Нашите изчисления позволяват изготвянето на подобни прогнози", казва  Цябо Ин (Jiabo Yin) от университета на Ухан, Китай.

Кипящият "чайник" на Земята
Една от последиците на глобалното затопляне са "екстремните метеорологични явления" -  периоди на аномална жега през зимата или студ през лятото, горещи вълни, продължителни поройни дъждове или безкрайна суша.

Физиците се интересували как работи т.нар. цикъл на Лоренц - кръговрат на енергията в атмосферата и свързания с него процес на превръщане на потенциалната енергия на топлината в кинетична енергия на въздушните маси. За първи път тази връзка е открита и описана математически от известния американски метеоролог и математик Едуард Лоренц, автор на теорията на хаоса и на термина "ефект на пеперудата".

Учените отдавна спорят как глобалното затопляне влияe на този кръговрат. Ин и неговите колеги анализирали данните от метеорологичните станции по целия свят събирали през последните 100 години.

Дневните валежи, температурата на въздуха в близост и данните за скоростта на вятъра за периода 1929-2017 г. са получени от националната база данни GSOD за климата, обхващаща 26 592 станции по света. Дневните данни за оттока през периода 1918-2017 г. са получени от данни на GRDC, обхващащи 7237 наземни станции

Техните изчисления показали, че текущите климатични прогнози значително занижават честотата на внезапните наводнения от рязкото вопишаване на падналите валежи в определени дни и месеци. Това им помогнало да изведат формули, които примерно предсказват как ще се промени ситуацията в бъдеще, като отчитат влиянието на флуктуациите в температурите на цикъла на Лоренц. Така физиците изчислили доколко ще зачестяват потопите и пороите в близките години.

Най-сериозно ще бъдат засегнати от наводнения  Северна и Западна Европа, северните части на САЩ и южните на Канада, южните райони на Китай.  В някои от тези райoни пороите и наводненията ще се случват с 40% по-често с всеки допълнителен градус повишаване на температурите в региона.

В Русия - обратно, валежите от всички видове намаляват от половин век и ще продължат да намаляват. Основната заплаха тук са сушата и прашните бури.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини