От х:

Днес в x:

Симеонов и бизнесът против повишаване на максималния осигурителен доход

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви категорично против повишаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. Мотивът му е, че такава промяна на максималния осигурителен праг ще доведе до удар върху печелившия бизнес. Това обяви той след среща в Министерския съвет с работодателските организации, информира bTV.

По думите на вицепремиера по икономическата и демографската политика в кабинета "Борисов-3" това би било сериозно нарушение на предизборната програма на коалицията на ГЕРБ и "Обединените патриоти".

В програмата е записано да не се променят данъците в 4-годишния период на управление.

"Както виждате, още няма и година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък", каза Симеонов.

Вицепремиерът и работодателските организации са на общо мнение, че трябва да се отмени плащането на първите 3 болнични дни от работодателя.

Валери Симеонов настоява спешно да се приемат законодателни текстове, за да могат хора от трети държави, основно от български произход, да работят в България за определен срок. Условието е през това време да не могат да напуснат страната ни и работят в други държави от ЕС.

На срещата е станало дума и за промените в Закона за хората с увреждания, които не бяха подкрепени от Симеонов и от финансовия министър Владислав Горанов. Работодателите отново са настояли да отпаднат квотите за работници с увреждания.

Валери Симеонов изтъкна, че към настоящия момент в България има остър недостиг на работна ръка и нямало работодател, който да не назначи инвалид, стига той да може да му върши работа.

След края на срещата под прозорците на Министерския съвет майки на деца с увреждания и граждани поискаха оставката на Симеонов заради изказването му към майките.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    0 0
    20:41, 22 окт 2018
    Ако получаваш висока заплата не си ли заинтересован ти самият да плащаш осигуровка върху по-висока сума , защото това носи по-високо обезщетение при безработица,при майчинство или по-висока пенсия.Че работодателите нямат сметка е ясно,но работещите какво мислят.
Последни новини