От х:

Днес в x:

Готвят ли ни нова финансова пирамида?

Малки и средни предприятия вече ще могат да се листват на фондовата борса в България с помощ от ЕС. Това обяви през изтеклата седмица зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. За целта се отпускат ваучери на стойност 50 000 лева по оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, като общата сума е 1.5 млн. Това означава, че 30 малки и средни фирми могат да получат такава помощ, но парите всъщност няма да са за тях, а за финансов посредник, който да подготви документацията им за листване на борсата.

Според народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, който също участва в презентацията на зам.-министъра, 200 000 души в България представляват така наречената „средна класа“, като данните са от статистиката. От тях обаче едва 1000 души са индивидуални инвеститори на борсата и търгуват с акции. Според Добрев в САЩ 54 процента от населението участва на капиталовия пазар.

Управляващите смятат, че с тези ваучери малки и средни фирми могат да наберат около 15 милиона лева капитал. Това е възможност за финансиране, далеч по-изгодна от банковите кредити.

Идеята на управляващите на пръв поглед изглежда разумна. Но на втори, по-задълбочен обаче, прилича на поредната финансова пирамида.

Защо ли?

Управляващите не си задават въпроса защо едва 1000 от 200 000 души инвестират в акции на български дружества. Причината очевидно не е финансова, защото се говори за средна класа.

Причините са други. На първо място несигурните данни, които българските фирми и овластени лица подават към официалните регистри. Достатъчно е да погледнете имотните декларации на някои известни богаташи, които на хартия карат 20-годишни трошки и живеят едва ли не от кредити. Фирмите пък масово крият данъци, правят счетоводни гимнастики и официалните им данни най-често се разминават драстично с действителността. Как тогава да имаш сигурна информация за дадено дружество, за да купиш негови акции?

На Запад капиталовият пазар е надеждно регулиран и там за подобни гимнастики се влиза директно в затвора. Тук най-много да влезеш в медиите, но и това не е сигурно.

Справката в сайта на Българската фондова борса показва (БФБ), че там акции се търгуват на няколко десетки дружества. Броят на регистрираните инвестиционни посредници обаче е над 200. И този милион и половина по оперативната програма отива директно при тях.

Навярно ви се случвало в последната година да ви звънят по телефона непознати, най-често женски гласове, и да ви уговарят да търгувате с акции, като ви предлагат надеждни и професионални посредници. Агресивността на подобни оферти навява обосновани предположения, че става дума за нещо като далавера.

Българинът е недоверчив. И това е така, защото го прецакаха жестоко с финансовите пирамиди в началото на 90-те, после ограбиха спестяванията му с фалита на банките, по-късно ужилиха хиляди с фалита на КТБ… списъкът е безкраен. Сега пък обират последните левчета на хората, които търкат като обезумели талончета за лотарията в Лафките. А те са на всеки ъгъл.

Очевидно след излизането на данните за милиардните спестявания на населението в нечий тъмен ум е просветнала поредната идея как да им се вземат. Участвайте на борсата.

В речника на брокерите на фондовата борса има термин „инсайдъри“. Това са хора, които имат вътрешна информация и се възползват от нея за обогатяване. Знаят, че дадена фирма ще получи обществена поръчка за стотици милиони и купуват нейни акции. А те след обявяването на сделката поскъпват, понякога драстично. По данни на БФБ през последните години има по 100 и 150 процентово поскъпване на ценните книжа на някои дружества. Затова с голяма степен на сигурност може да се каже, че онези 1000 „индивидуални инвеститори“, за които говори Делян Добрев, са точно „инсайдъри“. Или поне по-голямата част от тях. Останалите 199 000 от „средната класа“ пък бихме могли да определим като „благоразумни“. Защото те на практика биха могли да купуват акции и сега, нищо не им пречи. Не е ясно защо управляващите смятат, че те ще се втурнат точно към ценните книжа на малки и средни фирми. Те с какво са по-привлекателни и надеждни от сега търгуваните на борсата акции?

И какво пречи, при нашите калпави закони, едно дружество да набере сериозен капитал, после мажоритарният собственик да прехвърля дяловете си на някой неграмотен ром, каквито случаи има много (спомнете си „Ривов електроникс“, дружеството и досега се управлява от неграмотния ром от Орешец според Търговския регистър), и да отиде да се пече на плажа в Палма де Майорка, където да си брои милионите?

Между другото, по ирония на съдбата точно в деня, в който зам.-министърът Лъчезар Борисов обяви 50-хилядните ваучери помощ за листване на борсата – 15 октомври, съветникът на министъра на икономиката Любомир Ганчев напусна поста си заради публикации, че е изнудвал брутално фирми и източвал средства по оперативна програма на ЕС. Въпросната оперативна програма е именно „Иновации и конкурентноспособност“.  

В крайна сметка не може да не си зададем въпроса: Защо на Запад не само капиталовият пазар, но и много други правила и демократични механизми действат, а тук се превръщат в тяхното отрицание?

Причините са много. Отговорът може да бъде илюстриран с един философски диалог от древността:

„Деметрий: Ако Атлас поддържа на плещите си целия свят, то кой поддържа Атлас?

Тасо: Атлас е стъпил на гърба на една костенурка.

Деметрий: А тя на какво е стъпила?

Тасо: На друга костенурка.

Деметрий: А другата костенурка на какво е стъпила?

Тасо: Драги ми Деметрий, надолу са все костенурки.“

Тодор Кръшков 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    По
    поздравления
    63 -3
    10:47, 20 окт 2018

    Добър текст.Делян Добрев както и управляващите си откриват пътя за ново ограбване.Програмата за санирането свърши, сега други балони почваме.Цялата работа е да се източват данъците като парите от тях получават правилните хора.За да имаш такъв пазар трябва да имаш сериозна средна класа, която да иска да си вложи някъде парите.Тука сериозна средна класа няма защото управляващите изкупуват с изнудване всички що годе печеливши бизнеси.Все по голяма прилика виждам между бившият кмет и Бойко.Само дето Бойко е многопо напред и има много по големи възможности.С циганите не може да се справи, обаче ако трябва да праща данъчни проверки и др ...Да ви питам аз вас на кого е притрябвала борса като работещите компании се броят на пръсти?Освен това борсите са един абсолютен инструмен за ограбване на будали и за обогатяване на тарикати.Няма ли най накрая нещо нормално да им родят главите.Мислят само да мамят.

  • 2
    Чи
    Чиновник
    20 -6
    11:27, 20 окт 2018
    Туку до нас над"Мадлен" офис има Жоро Гела. Той по та8зи пр ограма ли работи и ако е така защо няма гласност?
  • 3
    Ки
    КИРЧЕВ - ТАНКИСТ
    46 -1
    14:57, 20 окт 2018
    Щом наш Делянчо играе в тази игра картинката е ясна и предвидима
  • 4
    Пе
    пеев
    28 -1
    19:26, 20 окт 2018
    Ех,мавърче,мавърче не се наяде!
  • 5
    Go
    gost
    16 -1
    01:49, 21 окт 2018
    Кой министър на икономиката беше казал че цената на черешите в Кюстендилско го вълнува повече от фондовата ни борса? Можете ли да познаете?
  • 6
    Ив
    Иван99
    7 0
    19:54, 21 окт 2018
    Българина скептичен.. добре,ама как все го обират? Как така става че минат 10-тина години и става някаква финансова патаклама? Ниски икономически знания през 90-те. Ами след това? Доста неща в тази държава се обясняват със следната английска поговорка:

    "Не можеш да излъжеш честен човек"

    :)

    :)

    :)
  • 7
    Въ
    Вълкът от Уолстрийт
    3 -3
    11:59, 22 окт 2018
    Някой сега разбрал за съществуването на фондовите борси и веднага ги нарече "пирамиди". Аз търгувам финансови иструменти/ не на БФБ, естествено/ от 8 години. Борсовите пазари не са пирамиди. Просто са необходими повечко познания.
    Относно тези, които ви звънят - те гарантират доходност, което нямат право по закон. Компетентият орган в този случай е Комисията за финансов надзор. Безспорно фирмите биха получили финансов стимул при едно листване на борсата. Но повечето от тях няма да го направят поради две причини - оборотът на БФБ е прекалено малък, за да привлече сериозни инвеститори. Второ - чрез превръщането на компанията в публична се отварят ред вратички за "тейкъоувър".
    Публичните дружества са акционерни, подлежат на задължителен одит, поради което описаната от автора "циганска схема" е неприложима.
    И нека запитам автора - Търгувал ли сте някога и притежавате ли финансови инструменти като акции, примерно?
    • Не
      Недоволен
      4 0
      10:12, 23 окт 2018
      И като играете на фондовата борса, печелите ли? Ако печелите, би трябвало да сте наясно, че всеки ваш спечелен долар означава, че други трима играчи са изгубили по един. Ако сте гледали филма, който сте цитирали в името си, може би помните в началото какво каза стария борсов посредник на новоизлюпения - Дикаприо, че целта на посредника е един път вложените пари от който и да е купувач, никога да не се върнат обратно при него.
Последни новини