От х:

Днес в x:

Сънародници в Лондон връчиха на Радев петиция "срещу мафиотското управление на България"

Българи, живеещи в Лондон, връчиха на президента Румен Радев петиция "срещу мафиотското управление на държавата". Българският държавен глава е на тридневно посещение в столицата на Великобритания по покана на кралица Елизабет II.

Пред българското посолство, преди да започне срещата на президента с наши сънародници, организатори на протеста “Срещу мафиотското управление на България” връчиха на президента петиция, подписана от 4000 българи, живеещи в България и чужбина.

„Поздравявам ви, че водите най-важната битка - битката с апатията. Има много начини, по които ние трябва да търсим по-добро бъдеще, но това е първата важна стъпка – да излезем всички от апатията“, е казал президентът, цитиран от прессекретариата.

С цялостната си дейност и работа сънародниците ни, живеещи във Великобритания, издигат името на България като страна с трудолюбиви, почтени и способни хора, на които може да се разчита, е заявил Радев на срещата, на която присъствали повече от 200 души. 

Румен Радев е отбелязал, че е внушителен не само броят на българите, които живеят във Великобритания, а и процентът на трудова заетост сред тях. “Благодаря ви, че разбихте един мит, че българите идват тук, за да се възползват от социални помощи. Напротив - статистиката показва, че вие давате голяма добавена стойност и принос към икономиката тук”, е казал пред сънародниците ни президентът. Българският държавен се обърнал и към студентите, които учат във Великобритания: "Силно вярвам, че ще намерите мотивация да се върнете и да вложите своята енергия и талант за развитието на България, защото страната ни има нужда от хора като вас – високообразовани, интелигентни, събрали знания и опит в редица важни области", е заявил той. 

Според него престоят на младите българи във Великобритания им помага да осъзнаят какво означават истинските демокрация, свободни медии, гражданска активност, ефективни, прозрачни и отчетни институции, които не достигат в една или друга степен в България. "Ние разчитаме в България да се върне една важна за нас ценност – интелектуалният капитал, а това е вашият опит и експертиза, защото вие имате не само познания, вие носите и един вид друг вид обществени отношения", казал още държавният глава.

По темата за предстоящото напускане на ЕС от Великобритания президентът е заявил, че вярва, че ще се намери благоприятно решение, така че правата на сънародниците ни по никакъв начин да не бъдат ощетени. За това има консенсус във всички български институции, смята държавният глава.

Румен Радев е посочил също, че посолството ни в Лондон започва подготовка за предоставяне на допълнителни консултации, за да могат сънародниците ни да получат статут на уседналост.

По-рано през деня съпругата на президента Десислава Радева се срещна и разговаря с преподаватели от българските училища във Великобритания.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини