От х:

Днес в x:

Детско полицейско управление създадоха в Ардино

Учениците от 3 клас на СУ „Васил Левски“ в град Ардино дадоха началото на втората двугодишна фаза от превантивната Национална програма „Детско полицейско управление“. 22-мата третокласници ще са новите детски полицаи. Главен инспектор Щилян Узунов и директорът на СУ „Васил Левски“ Аника Петрова подписаха споразумение за провеждане на програмата. Ръководителите на проекта поздравиха доброволците и изразиха надежда, че и този проект ще бъде успешен и ползотворен.
От своя страна децата положиха тържествено клетва, в която обещаха да уважават и защитават хората, да познават и спазват законите и да не се примиряват с нарушенията, да се грижат за своята безопасност и тази на другите и да не отминават зов за помощ. Обещаха активно да участват в развитието на своите умения, да бъдат дисциплинирани, да носят отговорност за собствените си действия, да си партнират и да допринасят за приятелската атмосфера в дестския полицейски екип.
Занятията в своеобразната полицейска академия ще се ръководят от класните ръководители на третокласниците АйсенСаидова и Джеврие Караибрям съвместно със Старши инспектор Здравко Филипов, който ще ръководи малките полицаи.

Проектът запознава учениците с правата и задълженията, които имат като пълноправни членове на обществото. Темите са подготвени и се представят съобразно възрастовите особености на децата, както и с регионалните специфика, традиции и култура, в следните основни направления: Запознаване на участниците с курса и дейността на полицията; Оказване на първа долекарска помощ, Детска полицейска лична защита, Здраве, етика и право Безопасност на движението по пътищата, Социални умения. Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения, а формата на обучението е извънкласна. Заниманията се провеждат по предварително изготвен и утвърден от началника на съответното Районно управление и директора на училището график. Малките ученици ги очакват с нетърпение. В заниманията са включени теми свързани с полицейската лична защита, оказване на първа помощ, защита при пожари, извънредни ситуации и бедствия, спортното хулиганство. Те ще разберат как работи охранителната полиция. Ще обсъдят безопасността на движението по пътищата, видовете нарушители на закона по пътищата, вредата от алкохола и тютюнопушенето, ще се запознаят с техниките за овладяване на гнева. 

Заложените цели са свързани с: ранна превенция на подрастващите; утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната; създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации; изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност; стимулиране на прилежност и инициативност; повишаване доверието към полицията.
Принципите за участие в ДПУ са: доброволност; активност на участниците; съзнателност (превръщане на знанията в убеждения и умение самостоятелно да се използват знанията на практика); нагледност; системност; дисциплинираност; работа в екип; отговорност за собствените действия; зачитане на човешкото достойнство.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини