От х:

Днес в x:

Тийнейджърите в Хасково със свое убежище сред книгите

Изображение 1 от 6

    Свой тийн кът в библиотеката имат вече учениците от Хасково. Мястото им е разположено в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. В него те разполагат с удобни кресла, екшън камера, лаптоп и няколко гнезда, в които да зареждат мобилните си устройства, използват и бърз безжичен интерент.

    Зоната за тийнейджъри е финансирана с близо 4 000 лева по проекта „Библиотека - тийнейджъри – книги” от Фондация „Глобални библиотеки – България”. С още 700 лева от своя бюджет участва и Регионалната библиотека. „Целта е да предложим нови услуги за младите хора в града, които да отговарят на търсенията им и техните необходимости“, обясни директорката Кирилка Страшникова. Затова децата сами са декорирали убежището си сред книгите.

    „Макар и с неголям бюджет, направихме тази малка, но много важна крачка за създаването на среда, на пространство, в което младите хора да общуват “, посочи и Милена Трендафилова, която е представител на партньорската организация по проекта „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“- Хасково.

    За да представят официално зоната си в ранния следобед в библиотеката са Петя, Никола, Кристина и Богомил - осмокласници от Езиковата гимназия. Те са сред 20-те младежи, които редовно посещават къта сред книгите. Харесва им да са точно тук, казват, че в библиотеката е спокойно и тихо, могат да си „чуят мислите“. Говорят за литература, спорят за книги и правят ревюта на прочетеното, после го качват в новосъздадения тийн блог. Вече имат записани 10 видеа. Обикновено Никола е зад камерата, а осем от видео ревютата е направила Криси. Покрай срещите Петя вече се е престрашила и е публикувала свое стихотворение в тийн блога.

    Заедно със своите връстници четиримата са участвали и в избора на новите заглавия за тийнейджъри, които скоро ще попълнят библиотечния каталог. По препоръките на младежите библиотеката вече е поръчала книгите, за които са заделени над 2 хил.лева.

    На официалната си интернет страница РБ“ Христо Смирненски“ има вече и нова услуга - онлайн каталог и онлайн картон. Чрез него читателите могат да се информират за заглавията, които в момента са свободни за заемане, да следят информацията за срока на връщане на книгите си, да си запазват книга в петдневен срок.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини