От х:

Днес в x:

8 °C

Възрастно семейство изгоря в къщата си пред погледа на сина им

    Възрастно семейство в харманлийското село Славяново изгоря в къщата си тази нощ пред погледа на сина им – 54-годишният Пейчо Стоянов, който според съселяните му има психично заболяване и е лежал в болнично заведение.

    Пожарът е избухнал около 23.30 часа снощи, а в огнената стихия смъртта си намерили 80-годишният Стоян Русев и съпругата му – 78-годишната Желязка.

    “Обадиха ми се по телефона около 23.30 часа, че гори къщата, аз веднага запалих колата и пристигнах на място”, разказа кметът на селото Митко Трюфенев. “В двора беше синът им Пейчо, който изглеждаше неадекватен. Попитах го къде са майка му и баща му, той отвърна, че са вън на двора. През това време пламъците обхванаха изцяло къщата. След малко пристигнаха пожарникари и полицаи, тръгнаха да търсят възрастните хора из двора, който е целият обрасъл с бурени. Не ги намериха. Може би около 40 минути по-късно пожарникарите успяха да овладеят пламъците и влязоха вътре през прозореца. Намериха възрастните хора на леглата им, изгорели”, разказа още селският управник.

    Кметът поясни, че бащата Стоян Русев преди време получил инсулт и бил неподвижен. “Можеше да говори, мисълта му беше ясна, но не можеше да се движи”, допълни той.

    Това не бил първият палеж, свързван с психично болният син. Точно преди година пламнала постройка в двора, на метри от голямата къща. Пламъците закачили и къщата и част от покрива обгорял. “Не се доказа авторството, но в селото всички знаят, че е работа на Пейчо. Той от години не работи, събира боклуци от контейнерите и ги трупа в двора, главно кашони, с които се топлят. От пожара миналата година къщата е без ток, защото изгоря инсталацията, светят си със свещи. Пейчо пък събира угарки и си прави цигари, забравя ги запалени навсякъде, затова подозираме, че този пожар също е негово дело. Не може да е от електричеството – или е от забравена цигара, или от съборена свещ”, каза още кметът на Славяново. Преди десетилетия бащата Стоян работел като шофьор в ТКЗС-то, а майката била фризьорка в Славяново. По-късно гледали животни. Когато обаче бащата получил инсулт и вече не можел да се движи, семейството изпаднало в крайна бедност. “Пейчо получава храна по програмата “топъл обяд”, майка му и баща му са записани в социалната кухня, която се заплаща. Имаха трудности дори с плащането на храната“, описа тежкото положение на семейството кметът.

    Съседи също споделят мнението му. Те се опасяват, че ако синът, който днес до обед бе в полицията за обяснения, се завърне, може да последва нов пожар, който да засегне и съседни къщи.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      20 -6
      17:10, 16 окт 2018
      Не се учудвайте това са екстрите на демокрацията затова викахме до посиране сдс сдс сдс сдс напълнихме гушките на някои а други живеят и умират като скотове
    • 2
      До набеденият евроатлантик: Вие никога не сте вика... Виж коментара
    Последни новини