От х:

Днес в x:

Млади програмисти представиха България за първи път на Европейската седмица на програмирането

Изображение 1 от 4

    За първи път млади програмисти представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел.

    В практическите семинари умения демонстрираха отборът BookvAR, който спечели първия Балкански хакатон в София през юни, екипът Purple от Русенския университет „Ангел Кънчев“ – победител в Бургаския хакатон през май, 9-годишната Тайра Ридваева от София - лауреат на национални и международни конкурси за програмиране, и 11-годишната Ния Атанасова от Силистра – автор на проект за киберсигурност.

    Специални гости бяха учениците от компютърна школа "Вале" в Хасково с ръководител Людмила Стайкова и двамата победители от последното издание на конкурса за компютърна рисунка и колаж "Творчество без граници".

    „България има потенциал да бъде не само регионален, но и европейски лидер в областта на цифровите технологии. Тези талантливи младежи са своеобразни посланици на важността всички – и млади, и по-възрастни, да придобият цифрови умения, за да бъдат не просто наблюдатели, а създатели на цифровото настояще и бъдеще. не бъдат изключени от цифровото общество.“, написа в социалната мрежа еврокомисарят по цифрови технологии и общество Мария Габриел. По думите й съвсем скоро 90% от работните места ще изискват базово ниво на цифрови умения, затова не само младите хора, но и по-възрастните трябва да получат възможност за придобиване на умения, чрез които да се справят с дезинформацията онлайн.

    През 2018 година се поставя рекорд за Европейската седмица на програмирането за шестте години съществуване на инициативата с повече от 30 000 дейности, 2500 организирани от бизнеса дейности, 685 от организации с нестопанска цел и 235 от библиотеки.


     

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини