От х:

Днес в x:

Екатерина Костова среща димитровградчани със "Свети Никола от Залива на подковата"

Журналистът Екатерина Костова ще гостува на Димитровград с третия си роман - „Свети Никола от Залива на подковата“ (Издателство Fast Print Books). Срещата с четящата публика ще е в голямата читалня на Градска Библиотека „Пеньо Пенев“ на 19 октомври, петък, от 17:30 часа. Част от приходите по продажба на двете последни белетристични книги на авторката ще са в полза на Асоциация Муковсцидоза. 

„За първи път ще се срещна с читатели в Димитровград, където имам две ценни приятелства. Едното виртуално, с двойната ми съименичка Екатерина Костова, която е сред най-ревностните ми читатели, има всички мои книги без първата, издадена през 1994-та. Другото е реално, лице в лице, със Светлана Атанасова, майка на две прекрасни момичета. Запознахме се през 2013-та в Пловдив. Тя беше председател на Асоциация „Муковсицидоза“. Инициирахме кампания за създаване на европейски стандарт за грижа за хората с рядката болест. За две години успяхме да поставим във фокуса на здравните експерти нуждата от такъв стандарт, постигна се не малко, но за съжаление не достатъчно. Това, че част от приходите от продажба на моите книжки тук, ще даря на Асоциация „Муковсцидоза“ е ясно, че няма да промени нищо за тях – моите книги не са касов филм или благотворителен концерт на звезди, от които да се спечели сума за животоподдържащи инхалатори, например. Но са начин да разкажа на читателите си за тази болест и с покупката на моя книга да ги провокирам да съпреживеят жеста на солидарността към хора, които имат нужда от отношение и разбиране на проблемите им.

Впрочем, струва ми се, че в наши дни основното, от което страдаме, не са толкова парите, колкото емпатията. И този дефицит, който сме трупали години наред, вече се вижда как е изсмукал силите ни. Опитваме се да му се противпоставим с усърдна активност в социалните мрежи, но колкото по-динамично „лайкваме“ или „споделяме“ каузи, съдби, призиви за помощ или пък обратно – се възмущаваме от нередности - толкова по-опостушени вътрешно оставаме, защото... дълбоко в себе си съзнаваме, че виртуалната активност може да спаси единствено нас самите от самообвинението в какво сме си позволили да се превърнем, но не и реално да промени това, което подкрепяме или срещу което сме недоволни.

Точно това омаломощаване на човешкия дух съм се опитала да уловя в героите си от романа „Свети Никола от залива на подковата“. Никола от сюжета ми не е светец, той е мъж, довел бременната си съпруга в Черноморец през 1970-та, с надежди да намери своя залив на щастието. Как се стича животът му през всички тези години до наши дни – оглеждайки се в историческите промени в страната ни и там, на място, в селото при залива, приличащ на подкова? Как се променят взаимоотношенията с жена му, с децата, с приятелите му, с работата, с всички, които влизат и излизат в личния му живот? Защо? И всички тези въпроси на фона на къщата, която все се строи и все остава с нещо недовършено. Нищо повече и нищо по-малко от една история за промяната вътре във всеки от нас“. 

 „Свети Никола от Залива на подковата“ е третият роман на Екатерина Костова след "Платното на Пенелопа" (Издателство "Хр. Г. Данов" 1994 г.) и "Писма под възглавницата" (ИК "Хермес", 2014 г.). Четвъртата книга на авторката е с поезия - “Думите ме носят” (Издателство “Буквите”, 2017 г.). Тя излиза след спечелване на първа награда в Националния поетичен конкурс „По стъпките на лятото“ същата година. През 2018-та, в Международния ден на поезията 1 октомври, със стихотворението си “Малекон” Екатерина Костова е отличена с трето място в Международния литературен конкурс “Пътят към Итака” на КДК “Нов живец” Атина, Гърция.

Екатерина Костова е дългогодишен ТВ журналист – работила е в БНТ и за частните ТВ канали БТВ, Ре ТВ, Нова и BItelevision. От есента на 2016-та до лятото на 2018-та живее в Испания, а от август е в родния си Пловдив, от където поддържа личен блог и подготвя следващите си проекти.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини