От х:

Днес в x:

От днес да си бездомен в Унгария е престъпление

От днес да си бездомен в Унгария е престъпление и в нарушение на конституцията, съобщава АП.

Конституционна поправка, която влиза в сила от днес, забранява на хората да живеят на публични места.

Промяната дава правомощия на властите да предприемат наказателни действия срещу бездомниците. Наказанието за хора, които са предупредени четири пъти в рамките на 90 дни, е затвор или до шест месеца общественополезен труд.

Седмата поправка на основния закон на Унгария беше прокарана от депутатите през юни. Тя не само има за цел да изкорени проблема с бездомните, но включва и членове, които целят защита на християнската култура в Унгария и голямо ограничаване на възможностите на бежанци да получат убежище.

По-рано съдът обяви за противоконституционен опита на правителството на премиера на Унгария Виктор Орбан да постави бездомните извън закона. Но след приемането на конституционната поправка оспорването на забраната в съда става по-трудно.

Защитници на бездомните смятат, че забраната и заплахата от затвор за нарушителите на закона е малко вероятно да разрешат проблема с бездомните, особен след като много от тези на улицата се нуждаят от медицинска и психиатрична помощ, която не може да бъде осигурена от приютите.

Унгарското правителство съобщи, че в страната има общо 19 000 приюта и наскоро са отделени 32,2 милиона долара за подпомагане на бездомните. По неофициални данни в Будапеща бездомните са около 30 000 души.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини