От х:

Днес в x:

МВР прави нови „реорганизации“ за борба с битовата престъпност

Вътрешният министър Младен Маринов е започнал „реорганизации“ по темата за битовата престъпност и присъствието на полицията в малките населени места. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството, когато беше оповестена и официалната информация за задържането на Северин Красимиров в Германия.

Новите мерки са обявени от премиера Бойко Борисов, който прави изказване след констатация на вицепремиера по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов за убийството в Русе. Според него „има проблем с този вид престъпления“ и той предлага да бъдат предприети мерки „за работа с тази част от обществото“.  

По отношение на „тази част от обществото“ финансовият министър Владислав Горанов припомня, че там трябва да бъде ангажирана и образователната система.  

В резултат на това министърът на образованието Красимир Вълчев обяснява, че „тези деца много трудно ги караме да ходят ежедневно“ и апелира МВР да бъде по-активно и да съдейства за този проблем.  

В отговор Борисов припомня, че „ако е лесно, другите да са го направили“ и припомня, че миналата неделя на МВР са дадени 341 нови автомобила, а лимитът на горивото е отпаднал. След което нарежда да бъде проведена среща „с Томислав Дончев, образованието, вътрешно министерство, социалното, Валери Симеонов – тази многостранната среща и всеки един такъв случай, факт е, че вече имаме изолирани случаи, които дори и тях ги знаем, там влагате, полицаят отива“.

По другите теми, битовата престъпност и присъствието в населените места – Младен Маринов прави реорганизации, паралелно това, което и Вълчев каза.

Стенограма от заседанието на Министерски съвет от 10 октомври 2018 г.:

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Господин премиер, все пак да поздравим официално министъра на вътрешните работи за добре свършената работа, перфектна работа. Много добър избор за министър и много добро представяне на министъра. Както се казва първата седмица му се стовари отвратително нещо, което беше абсолютно политически използвано срещу правителството. Искам да го поздравя и мисля, че и той, и прокуратурата перфектно си свършиха работата.

Има един проблем с този вид престъпления. Мисля, че трябва да предприемем комплексни мерки за работа с тази част от обществото.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: В този ред на мисли е и образованието.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: Тази учебна година далеч по-безшумно, но механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на децата работи, работи по-ефективно, по-фокусирано, оптимизирали сме работата, организацията, постигнали сме далеч по-добра информационна свързаност. Все още има какво да се прави. Към МВР това ми е апелът, полицаите съдействат в много голяма степен, но трябва да свържем информационните системи. Не можем да следим всяко едно дете как упражнява правото си на образование, но когато то се появи и някоя информационна система го засече, се активира механизма, много по-голяма част от усилията са вече върху ежедневното ходене. Факт е, че тези деца много трудно ги караме да ходят ежедневно.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако е лесно, другите да са го направили. Лесно е да констатираш, трудно е да го направиш. За това в неделя, вицепремиерът Каракачанов присъства, 341 автомобили дадохме правителството на МВР, още 300 сега ще получат, горивото им е без лимит. Министърът утре е на съвет, но върне ли се, правите веднага с Томислав Дончев, образованието, вътрешно министерство, социалното, Валери Симеонов – тази многостранната среща и всеки един такъв случай, факт е, че вече имаме изолирани случаи, които дори и тях ги знаем, там влагате, полицая отива. Дали сме и даваме, не само за криминалната лаборатория, защото виждате това, което каза Каракачанов, ако имаш по-съвременна лаборатория с един-два дни по-бързо ще влезем в дирите на извършителите, а тези първите един-два дни са решаващи и фатални. Но това с финансовия министър сме го говорили. По другите теми, битовата престъпност и присъствието в населените места – Младен Маринов прави реорганизации, паралелно това, което и Вълчев каза.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини