От х:

Днес в x:

Почетоха 100 г. от края на Първата световна война и паметта на 54-ма загинали в сраженията

    Родолюбци от хасковското село Конуш почетоха 100 години от края на Първата световна война и паметта на 54-ма свои съселяни, загинали в сраженията.

    По този повод се състоя тържествен ритуал пред паметната плоча, намираща се в двора на църквата „Св. Иван Рилски“ в Конуш. На нея са изписани имената на 51 от героите, дали живота си за свободата на България. Останалите трима загинали са роми и поради различното вероизповедание техните имена са изписани на друга паметна плоча, положена в градинката в ромската махала, обясни Недялко Добрев – председател на Дружеството на потомците на участниците във войните. На церемонията той припомни, че в Първата световна война са участвали общо 250 човека от селото. Други 8 души се завръщат от фронта инвалиди.

    На тържеството присъстваха кметът на община Хасково Добри Беливанов, кметът на Конуш Младен Марчев, общински съветници. Отец Никола отслужи тържествен водосвет, беше подготвено и литературно-музикално изпълнение. По-късно родолюбците поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите герои.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ка
      Каун
      3 0
      12:46, 14 окт 2018
      Дълбок поклон пред паметта на загиналите български герои !
    • 2
      Това е добре ето кмета е там Бай Марчо бившият инженер на ТКЗС Иван и той Недоумявам обаче Ицата Орлов като какъв го дава там а също и така нареченият Маршал той пък като какъв
    Последни новини