От х:

Днес в x:

С модерна техника, в смолянската болница премахват перде на очите за 15 минути

С модерна апаратура за премахване на перде разполага Очното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян, съобщи в навечерието на Световния ден на зрението началникът на отделението д-р Галя Драгнева. Тя използва повода, за да напомни колко са важни редовните прегледи при офталмолог за предотвратяване на слепотата.

Благодарение на добрата техника и последните научни новости, отделението успява да помогне на още повече пациенти да възвърнат зрението си. Статистиката отчита увеличение на операциите за перде на окото - тук се извършват около 30 такива на месец. „Ние сме малък град, в който всичко се разчува. Стараем се да показваме отношение към пациентите, както и да им помагаме с всички новости, които се прилагат в най-реномираните клиники у нас и в света“, обясни д-р Драгнева.

Такава новост е и „говорещата“ система, която освен на хирурга, помага и на пациента. Машината Infinitii е без аналог в световната практика. Апаратът "разбира” гласови команди на 8 езика. И "докладва", когато извърши определената команда. „Помни“ как работи всеки хирург и се настройва спрямо него. Апаратът се използва за първия етап от премахването на пердето, който има ултразвуков наконечник и с него разбива помътнялата човешка леща. Наконечникът е с дебелината на игла за спринцовка и по време на процедурата пациентът не чувства болка. След това остатъците от лещата се аспирират от окото и на нейно място се поставя изкуствена. Цялата процедура трае около 15 минути, извършва се с капкова упойка, няма шевове за пациента. Престоят в болницата е един ден. Операцията на перде се заплаща от Здравната каса, която не поема единствено цената на имплантите.

„Катарактата е причина № 1 за слепота сред възрастните хора. За щастие, благодарение на информационните кампании, в които участваме, жителите на Смолян и региона са добре информирани, че трябва да вземат мерки за отстраняване на пердето възможно най-рано. Не се чака то да „зрее“, което е стар мит“, каза д-р Драгнева.

Друга новост в работата на отделението са високотехнологични вътреочни лещи, които помагат и на хората с астигматизъм да имат отлично зрение без очила. Така с една операция 2 в 1 човек може да премахне едновременно и катарактата, и астигматизма и да се радва на кристален образ. „За последния месец имаме няколко пациенти, при които приложихме това решение и те се чувстват отлично“, обясни още д-р Драгнева. Освен, че премахват астигматизма, тези лещи предпазват от вредните UV- лъчи, позволяват виждане и наблизо, и надалеч.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини