От х:

Днес в x:

Извадиха България от списъка на държавите с убити журналисти. Преглед на печата

"Сега:"

Борисов нареди да извадят "Джи Пи Груп" от проектите с държавно и европейско финансиране

Премиерът Бойко Борисов нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране. Той е разпоредил на председателя на УС на АПИ Светослав Глосов да намери законови механизми за това, съобщи bTV.

В момента фирмата "Джи Пи Груп" изгражда пътна отсечка в Кърджалийско.

Новината беше съобщена от премиера по време на посещение в Мулдавския манастир край Асеновград. Правителството отпуска допълнителни пари за неговото възстановяване, след като част от него изгоря при пожар.

"Не мога да допусна, при толкова усилия, които полагаме и единствените ми претенции към сторителните кампании са били качество и срок да се спазва. Никакви други и затова съм възложил на Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес "Джи Пи Груп" да бъдат извадени от поректите с европейско или държавно финансиране. Има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това и са го проспали. Прокуратурата да ги обвини и вкара в затвора. Аз не съм разследващ орган, моята политическа воля стига до там всеки, който е заподозрян и тече разсредване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата, ако е такъв", заяви Борисов.

Случаят "Виктория".

"Монитор":

Извадиха България от списъка на държавите с убити журналисти

След като стана ясно, че убийството на Виктория Маринова няма връзка с професионалната й работа, Международната организация за измерване на медийната свобода "Репортери без граници" коригира неточната си информация, съобщи "ТВ Европа".

По-рано от базираната в Париж организация беше обявила, че има категорични доказателства, че смъртта на Маринова е вследствие на ангажираността й като журналист. Според българските разследващи, обаче няма данни за връзка между работата на Маринова и нейното убийство. Това в крайна сметка доведе и до корекцията от страна на "Репортери без граници" и България е извадена от списъка на страните, в които има убити журналисти заради работата си.

Пенсии.

"24 часа":

Слагат двоен таван на размера на пенсията

Освен че оставя таванът на пенсиите, правителството предлага и втори праг, който да ограничи размера им.

Това става чрез проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г., с който "24 часа" разполага. Законът променя и част от текстовете в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които регламентират размера на пенсиите и формулите за изчислението им. В понеделник законопроектът трябва да бъде обсъден от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

Максималният размер на пенсията вече ще е 40% от максималния осигурителен доход за календарната година, предвижда редакция на параграф 6 от КСО, която се предлага с проекта.

Помощи.

"24 часа":

6000 сираци с помощи, защото не получават пенсия от родители

Всяко дете сирак, което не получава наследствена пенсия от починали родител, ще има право на месечна социална помощ от държавата. Около отпадането на подоходния критерий от 450 лв. се обединиха депутатите след консултации.

Текстът е по предложение на БСП, но изненадващо и след спешна среща бе подкрепен от управляващите.

"След проведени разговори с колегите от "Обединени патриоти" и министерствата и след лични ангажименти на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов бе решено да подкрепим текста, даващ помощ за всяко дете сирак, който няма наследствена пенсия от починали родители", обясни шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Червеният Георги Гьоков му благодари и призова управляващите по-често да се вслушват в предложенията на опозицията.

Става дума за 6000 деца и е във възможностите на държавата да поеме тази помощ, а размерът ѝ ще бъде определен със закона за държавния бюджет за догодина, обясни пък омбудсманът Мая Манолова. Тя определи приемането на текста като малка победа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини