От х:

Днес в x:

От първия боен полет на българските ВВС до новите изтребители - 106 години

Комисията, която оценява офертите за избор на нов тип изтребител за военната ни авиация, ще разгледа предимно подадените в срок документи. Това стана ясно от думите на председателя на групата и командир на ВВС - генерал-майор Цанко Стойков, цитирани от БНР.

Преди ден от Италия изразиха готовност да предложат и оферта за нови самолети. До крайния срок - 1 октомври оферти подадоха три държави - САЩ, Швеция и Италия, за четири вида бойни самолети - "Ф-16", "Ф-18", "Грипен" и "Юрофайтър".

Италианската оферта, която е включена в конкурса, е за употребявани "Юрофайтер". Пред общественото радио директорът на самолетния отдел на Leonardo Лучио Валерио Чиофи е цитирал успешно участие на техни машини по време на т.нар. охрана на въздушното пространство през 2017-та година. "Готови сме да доставим или нови изтребители или, машини от състава на италианските ВВС", казва Чиофи.

Kрайният срок за подаване на оферти бе 1 октомври 2018 г.

Ген. Цонков заяви, че се придържаме към условията, при които сме искали предложенията. Работим при условията, които са зададени като изисквания за предложенията. За да няма атаки, ще представим една ясна обосновка как сме стигнали до тази аранжировка, която се очаква да направим, каза ген. Стойков.

По думите му прозрачността на процедурата гарантира, че няма да се стигне до евентуално обжалване на решението на работните групи.

Той не се притеснява, че изборът на нов изтребител няма да стане до края на годината.

"По-важното е да се направи аргументиран избор и след това той да бъде достатъчно добре договорен с доставчика", каза командващият ВВС.

В лекция пред военни летци от запаса, ген. Стойков нарече наивни и некоректни твърденията, че българското въздушно пространство може да се охранява от чужди държави.

"Охраната на въздушното пространство е много важна. Тази задача е само една малка част от пакета жизнено важни способности, които българските военновъздушни сили предоставят за осигуряване на националната сигурност на Република България", каза командващият ВВС.

Традиционната среща с ветерани бе по повод 106-ата годишнина от първия боен полет. Тя се проведе в Националния военноисторически музей.

На 16 октомври отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. 

Българската военна авиация е една от най-старите в Европа. На 16 октомври 1912 година Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен полет в Европа – разузнаване над Одрин в първата фаза на Балканската война. Двамата излитат със самолет "Албатрос" от базата си край Свиленград и успешно се завръщат, проучили турските укрепени позиции в Одрин. Успяват да хвърлят и няколко бомби над жп-възела в Караагач.


 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини