От х:

Днес в x:

Стивън Хокинг предвидил появата на раса от свръхчовеци

Покойният физик и автор професор Стивън Хокинг внесе смут с идеята си за нова раса от свръхчовеци, създадена от богати хора, редактирали собствената си и тази на децата си ДНК.

Хокинг, автор на Кратка история на времето, който почина през март тази година, направил горните прогнози в серия статии и есета.

Ученият допуска, че генното инженерство ще доведе до появата нов вид свръхчовеци, способни да унищожат останалата част от човечеството. Есетата, публикувани в Sunday Times били написани като подготовка за книга, която ще бъде публикувана във вторник.

“Сигурен съм, че в рамките на този век, хората ще открият как да променят интелигентността и инстинкти като като агресията”, пише Хокинг.

“Вероятно ще бъдат приети закони срещу генното инженерство при хората. Но някои няма да устоят на изкушението да подобрят човешки характеристики, като памет, устойчивост на заболявания и продължителност на живота.”

В Кратки отговори на големите въпроси – финалните мисли на Хокинг за вселената, физикът предполага, че богати хора скоро ще започнат да променят генетичния състав, за да създадат свръхчовеци със силна памет, устойчиви на заболявания, интелигентни и дълголетни.

Хокинг повдига въпроса, че пробивите в областта на генетиката ще изкушат хората да подобрят себе си, с възможни последици за “неподобрените”.

“След появата на свръхчовеците, ще възникнат значителни политически проблеми с неподобрените хора, които няма да издържат на конкуренцията. Вероятно, те ще измрат или изгубят всякаква значимост. Ще си появи раса на свръхчовеци, която ще се развива с все по-бързи темпове.”

Коментарите са по повод появата на системата CRISPR Cas9, разработена преди 6 години, която позволява редакция на дефектни гени или добавяне на нови. Тази техника вече бе използвана от лондонска болница за лечение на деца с тежка форма на левкемия.

Вече бе повдигнат въпроса дали родителите трябва да рискуват употребата на подобна техника, заради опасността от странични ефекти.

Астрономът Лорд Рийс, който бе приятел на Хокинг, но често често отказваше да се съгласи с прогнозите му, отбелязва че Калифорнийската банка, предлагаща сперма само от елитни донори, вклчително носители на Нобелова награда, бе закрита поради липса на интерес.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини