От х:

Днес в x:

Църквата „Св.Богородица“ чака съгласуване за ремонта, като паметник на културата

    Големият ремонт на катедралния храм „Успения Богородично“ в Хасково върви към своя край. След като беше изцяло обновена вътрешната част на църквата, в момента майстори са на покрива и подменят конструкцията, която е 700 квадрата.

    Реновирането обаче е застрашено заради липсата на съгласуване с Националния институт за недвижимото културно наследство /НИНКН/. Това е задължително заради факта, че 180-годишната черква е паметник на културата от национално значение. Според процедурата, при стартирането на обновяване на обекти от този ранг е необходимо първо да се произнесе експертна комисия от НИНКН. От страна на Хасковската духовна околия обаче не е изпратено искане за съгласувателна комисия, посочи шефът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. За ремонта той получил сигнал от граждани, след което е сезирал кмета на града, като стопанин на паметника. От своя страна градоначалникът е препратил информацията към Министерството на културата. „Това са процедури, които трябва да се спазват по закон и е важна думата на експертите за запазването на автентичния вид на паметниците ни“, смята Пенко Добре.

    Докато бригадата майстори са на покрива, в двора на храма в късния петъчен следобед край купчината стари греди, свалени от покрива, един човек също е неуморен. Това е отец Антоний Енев. Дошъл е да вади пироните от старите греди, свалени от покрива.

    Дървесината ще я ползват за огрев през зимата. През декември отчето, което е венчало и кръстило десетки хасковлии ще навърши 91 години. Трудно е да повярваш, че това е така, докато го гледаш как замахва с брадвата или пък как мишците му се изпъват, докато издърпва здравите от ковано желязо пирони. „Работата не става винаги със сила, за всичко си трябва чалъм“, казва отец Антоний. Замахва с брадвата и добавя: „Трудът мен ме крепи. Всеки ден съм в храма да помагам на ремонта, защото той е моят дом. Повече от половин век служа в този храм.“ Радва се, че храмът ще бъде покрит преди началото на зимата, а и на цялото му обновление. Това е първият ремонт на вековната църква от 100 години насам. Той започна през 2016 година и трябваше да приключи на следващата за 180-годишнината от построяването на храма. При първоначално планирания ремонт обаче излезли още един куп дефекти, които трябвало да бъдат отстранени.  Вече е реставриран иконостаса, изяло обновени са олтара и пода под него, сменена е дърворезбата по тавана на храма, стените са с нова замазка.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ле
      Леко далеко от истината
      5 -3
      18:15, 12 окт 2018
      Каква е тази 18 годишна черква?
    • 2
      Ин
      ИНА
      23 0
      18:20, 12 окт 2018
      Жив и здрав да е отец Антоний Енев ! Бог да бди над него ! Амин !
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      19 0
      18:54, 12 окт 2018
      Отец Антоний е жива легенда.На времето беше един от малкото рокери.Караше и мотор с кош.Той е нещо повече от свещенник.Той е ЧОВЕК ! С голямо "ч" ! Наследи църквата от поп Иван.Лека му пръст.Също колоритна фигура в Хасковкото православие.Църквата е живата история на Хасково.Поклон!
    • 4
      Ке
      Кенанския Маймун
      17 0
      19:08, 12 окт 2018
      Като има курбан всички са налице ,
      като има дърва за рязане и цепене всички липсват
      ...
      Безбожници , да оставите един 91 дядо да цепи дърва

    Още новини

    Последни новини