От х:

Днес в x:

Гласуваха бюджетни заплати на имами и попове. Преглед на печата

24 часа

Правителството дало 2 млн., за да хванат иманярите със златното съкровище

Антимафиоти от ГДБОП осуетиха сделка за 2 млн. лв. на банда иманяри, търгували с културноисторически ценности. Те задържаха 4-ма от уличените в Симеоновград, преди да приберат парите.

Арестуваните искали да продадат златен венец от 4-и век пр. н.е., който по значение и стойност може да се сравни с този, намерен в Голямата Косматка край Шипка.

Ценното бижу е иманярска находка и тепърва ще се установява откъде е изкопано.

"Щом сделката е била за 2 млн. евро, представете си тогава колко по-голяма е археологическата стойност на този златен венец", каза зам. главният прокурор Иван Гешев. Според експерти венецът е от антично злато.

Труд

Гласуваха бюджетни заплати на имами и попове

Вероизповеданията минават на бюджетна издръжка, а харчовете ще подлежат на строга финансова отчетност. Това приеха депутатите с гласуването на първо четене на два проекта за промени в Закона за вероизповеданията.

Единият проект е на ГЕРБ, БСП и ДПС, а вторият е на Обединените патриоти.

Проектът на трите партии предвижда държавна субсидия да получават вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Според официалното преброяване този праг прескачат само православието и ислямът. За всяко самоопределило се лице ще се получават по 10 лв. от държавата, но не повече от 15 млн. лв. за вероизповедание. Миналата седмица, след среща със Светия синод премиерът Бойко Борисов обяви, че "заплатите на свещениците ще бъдат приравнени с тези на учителите".

Монитор

Решават тази вечер екстрадирането на Северин

По-рано през деня стана ясно, че българските власти трябва да отговорят на запитване на германската прокуратура дали затворите у нас отговарят на минималните европейски стандарти. Тези документи са задължителна част от искането за задържане по Европейска заповед на съда и малко след 18 часа българско време вече са получени в Германия. Пред "Монитор" Колкмайер обясни, че подобно искане е съвсем нормално, тъй като според процедурата е важно да се уточни дали искащата държава покрива европейски стандарти като минимален размер на килията, условията за пребиваване в нея.

Стандарт

Една трета от децата у нас са с наднормено тегло

Една трета от българчетата са с наднормено тегло, а 13% от учениците у нас са със затлъстяване, показват данните на национално проучване. Според специалистите лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години, и заседналият начин на живот са рискови фактори за десетки заболявания. Това обясни доц. Светослав Ханджиев от Сдружението за проучване на затлъстяването.

 

Капитал дейли

Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го изчисти?

Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалбата на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков срещу решението на общинския съвет в Царево за изработване на подробен устройствен план и план за застрояване на имот край защитения плаж "Силистар", съобщиха от съда в четвъртък. Административното дело е прекратено, но решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от получаването му.

Чолаков каза пред Mediapool, че още не е получил съдебното решение и не се е запознал с него, но ще го обжалва, тъй като не го смята за правилно и правните инструменти за отмяна на общинското решение не са изчерпани.

Дума

Всички срещу Ананиев за здравната реформа

БСП получи вчера подкрепа срещу идеите на Кирил Ананиев за здравна реформа и от Националната пациентска организация. За това се обявиха още личните лекари и Сдружението на общинските болници, с които социалистите вече разговаряха. Трите организации се обединиха около идеите на БСП в здравеопазването да няма търговия, а болниците да не са търговски дружества.

"Единодушни сме и за намаляването на ДДС за лекарствата. Срещнахме разбиране заплащането на медиците да получи реално остойностяване и да се търси механизъм за справедливото му определяне. Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел най-много страдат пациентите, затова те трябва да бъдат в центъра на вниманието", заяви Нинова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини