От х:

Днес в x:

14 °C

Пет нови технологии в телевизорите, които е добре да познаваме

През последните години телевизорите останаха на заден план заради еуфорията покрай смартфоните и мобилните устройства като цяло. Въпреки това телевизорите не са спирали своето развитие и имат какво да ни предложат. TechRadar ни представя 5 нови технологии за телевизори, които ще се опитат да наберат популярност.

IMAX Enhanced

IMAX  е технология, която обикновено свързваме с киносалоните. IMAX Enhanced е направена за 4K съдържание, като обръща внимание не само на качеството на картината, но и на звука. Системата е създадена от IMAX и DTS, като се използва кодекът DTS:X, който се предлага в някои системи за домашно кино. IMAX Enhanced има списък с критерии, които всяко устройство трябва да изпълни, за да може да получи сертификат за съвместимост. Sony, Denon, Marantz, Sony Pictures и Paramount Pictures вече са заявили интерес да правят продукти и съдържание с новата технология.  Конкуренти на IMAX Enhanced са Dolby Vision и HDR10+.

HDR10+

Това е общ стандарт на 20th Century Fox, Panasonic и Samsung. Той е конкурент на IMAX Enhanced, Dolby Vision и др. Освен това е отворен стандарт, което го прави доста по-евтин за прилагане за производителите. Освен това Samsung е най-големият производител на телевизори, което дава голямо предимство в популярността на технологията. Amazon и Fox вече са обявили, че ще правят съдържание, което да е съвместимо с този стандарт.

Hybrid Log Gamma

Сложното име всъщност е за семпла, но полезна технология. Тя опростява обработката на HDR, която намалява нужния обем информация и трафик. Това означава, че се улеснява възможността да се предава HDR 4K видео по телевизията и онлайн. А това означава, по-голямо предимство за технологията и повече интерес. Очаква се системата да помогне за по-бързото навлизане на HDR, като вече тя се използва от BBC, NHK и други телевизии.

8K резолюция

Макар 4K съдържанието още да не е съвсем масово, то вече си има наследник – 8K видео. То ще предлага не два, а 4 пъти повече пиксели и 16 пъти повече спрямо Full HD. Качеството на картината трябва да бъде доста впчатляващо, особено на големи дисплеи. За по-малките всъщност няма да има кой знае каква разлика, но това няма да попречи на технологията постепенно да навлезе навсякъде. Това обаче ще става бавно, така че все още има доста време за 4K.

MicroLED

Това е първата нова технология за панели, която излиза от десетилетие. Тя все още се разработва, но има голям потенциал. MicroLED използва LED за подсветка, но те са толкова малки, че са практически микроскопични, освен това са без органичен материал и нямат деградация с времето като OLED. Все още производството на технологията е много сложно и скъпо, като дори роботите не винаги могат да постигнат нужната прецизност. Затова има все още много работа по MicroLED преди технологията да е готова за масово производство.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини