От х:

Днес в x:

Изгубен свят от подводни вулкани открит в Тихия океан

Учени откриха невиждан до момента от човешко око“изгубен свят” от вулканични върхове под Тасманово море, до източните брегове на Австралия.

Веригата подводни планини, образувана от изстинали вулкани, се извисява на 3 км над морското дъно. Въпреки внушителната си височина, върховете не са били засичани никога до момента, защото дори най-високият от тях е скрит на 2 км под повърхността на Тихия океан.

Изследователите обясняват, че вулканичният терен варира по форма и размери, включвайки остри върховe, обширни плата и по-малки конусовидни възвишения.

Откритието е направено от борда на изследователския кораб Investigator по време на експедиция, оглавявана от учени от Австралийския национален университет.

Екипът проучвал връзката между количеството хранителни вещества и поведението на фитопланктона в Източно Австралийското течение, но докато картографирал морското дъно се натъкнал на резки, непознати до момента очертания, формирали се в различна ера от историята.

“Сигурни сме, че подводните планини са свързани с разделянето на Австралия и Антарктида – събитие, случило се преди 30 милиона години”, казва Тара Мартин – морски геолог.

Учените планират по-нататъшни изследвания на терена и морските обитатели в района, но вече се появиха предположения, че вулканичните долини може би служат като навигационен хъб за създанията от дълбините.

Подводните планини може би се използват като ориентири от гърбатите китове по време на годишната им миграция.

Освен гърбати китове, изследователите открили увеличена производителност около подводните вулкани, включително ръст в активността на фитопланктона, плюс редица други морски обитатели - пасаж от 60-80 обиковени гринди и 4 вида морски птици.

Като се има предвид колко нова е находката, учените все още не разбират как този изгубен свят и подводните му обитатели си взаимодействат.


Източник: sciencealert.com

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини