От х:

Днес в x:

БСК: Промените в изчисляването на данъка ще засегне около 2 млн. автомобила

Около 2 милиона автомобила ще бъдат засегнати от промените в изчисляването на данъка върху тях, показват изчисления на Българската стопанска камара. Това стана ясно след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което беше приет пакета с изменения в данъчните закони за догодина, съобщава БНР.

Въпреки че социалните партньори гласуваха единодушно в подкрепа на предложенията, от КТ „Подкрепа“ възразиха срещу новата формула за изчисляване на данъка върху автомобила, която включва възрастта на колата и екостандарта ѝ.

Ваня Григорова от синдиката обясни, че ще бъдат натоварени най-нискодоходните групи от населението:

„Увеличението за тях е около 30%, поне по отношение на компонента от колко години е регистрирана колата“.

От 2020 година ще отпадне изискването за издаване на служебна бележка за данъците. Ако бъдат приети законовите промени, бележките ще се подават електронно и ще бъдат достъпни онлайн за данъкоплатците, допълни Радосвет Радев от Българската стопанска камара:

„Дори и такова малко облекчение, вярвайте ми, е стъпка напред да направим по-прозрачна бизнес средата, за да могат работодателите да мислят само как да увеличават бизнеса си, да плащат високите заплати на работниците, за да могат и синдикатите да са доволни“.

Бизнесът поиска по-облекчени условия за одитиране на малките и средните предприятия. Кънчо Стойчев, от страна на работодателите, обясни, че задълженията за външен одит на малките компании единствено натоварват бизнеса:

„Става дума за ресурс на тези предприятия на малкия бизнес от порядъка на 13 млн., който е съвършено излишен. Тук не става дума за ощетяване на фиска, нито предполага каквито и да е харчове от страна на държавата“.

Министърът на финансите Владислав Горанов пое ангажимент въпросът да бъде обсъден, но това може да стане и в парламента, а не преди внасянето на измененията на пакета от данъчни закони в Народното събрание:

„Одитът, във вида, в който съществува, има за цел да защити интересите на акционерите, не толкова на фиска, защото фискът има други инструментариуми за контрол и надзор върху дейността на данъкоплатците. Така че сме отворени за този дебат“.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина. С тях се предлага цялостна реформа в облагането на имоти, според която отстъпката от 50% може да се използва само за единствено основно жилище. Предвиждат се промени и в начина за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини