От х:

Днес в x:

ЕК призова България да открие убийците на Виктория Маринова

Европейската комисия призова българските власти да подведат под отговорност извършителите на бруталното убийство на журналистката Виктория Маринова, която отрази в свое предаване случай на предпологаема корупция в страната си.

Вице президентът на комисията Франс Тимерманс заяви, че е шокиран от ужасяващото убийство на Виктория Маринова. Той написа в Туитър: “Още един смел журналист стана жертва в битката за истината и срещу корупцията.”

30-годишната журналистка бе открита мъртва в русенски парк в събота. Тя е била изнасилена, а е издъхнала от удари по главата и задушаване, обявиха българските разследващи.

Това е третият убит журналист в рамките на Европейския съюз за по-малко от година. Дафне Каруана Галисия бе убита от кола бомба през октомври 2017, докато разследваше корупция сред управляващия малтийски елит. През февруари 27-годишният словашки репортер Ян Куциак и годеницата му бяха застреляни пред дома им на 40 мили от Братислава.

Българското правителство заяви, че липсват доказателства убийството на Маринова да е свързано по някакъв начин с работата и.

Убийството обръща погледите не само към България – на 111-то място в класацията за свобода на пресата, най-ниската позиция от всички държави членки на ЕС, но и към други страни, които все още не членуват в съюза – Украйна, Косово, Черна гора и Сърбия.

“Физическите нападения и смъртните заплахи срещу журналисти от страна на престъпни групировки са особено разпространени в България ”, твърдят Репортери без граници, автори на Световния индекс за свобода на пресата. В своето изследване от 2018, организацията твърди, че корупцията и сблъсъците между медиите, политиците и олигарсите в България са широко разпространени.

През 2017 Репортери без граници предупредиха за предполагаем заговор за убийството на българския издател Георги Езекиев. Български журналисти от "Зов нюз" и уебсайта "Биволъ" разследваха мрежа за наркотрафик, заподозряна във връзки с полицията, когато откриха предполагаемия план за убийство на Езекиев, който "Зов нюз" публикува. Един от репортерите, участващи в разследването, Мария Димитрова, получи заплашителни съобщения по телефона и във Фейсбук.

Случаят бе повдигнат от Съвета на Европа през юни, паневропейска организация, защитаваща демокрацията и човешките права. В отговор на обвиненията, българското правителство заяви, че Езекиев и Димитрова имат право да отнесат случая до съда, но не уточниха дали се взели мерки да защитят тях или свободата на пресата.

Седмица преди убийството, в предаването на Маринова бе излъчено интервю с репортери от сайта Биволъ относно предполагаеми измами със средства от европейски фондове, свързани с бизнесмени и политици.

След бруталното убийство на Маринова, от Организацията по сигурността и сътрудничеството отчетоха ръст в нападенията над жени журналисти.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини