От х:

Днес в x:

Откриха първата позната ни до момента екзолуна

Астрономи откриха първата позната ни до момента екзолуна, орбитираща около отдалечена планета.

Екзопланетите – светове отвъд Слъчневата система – са едни от най-вълнуващите находки в астрономията. Учените вече откриха хиляди, като част от тях вдъхват надежда за извънземен живот.

Новото откритие бележи първия път, в който учените се натъкват на луна, орбитираща около една от тези планети. Освен, че откритието е вълнуващо само по себе си, то би могло да промени разбирането ни за това как се е образувала Слънчевата система.

Луната е много по-голяма от наброяващите близо 200 естествени спътници в нашата Слънчева система, размерът и е приблизително колкото Нептун и орбитира около планета с големината на Юпитер.

Двете тела обикалят около звездата си на около 8 000 светлинни години от нас.

Учените разгледали данните за 284 планети и се опитали да открият нещо странно в орбитите им.

Една от планетите, позната като Kepler 1625b се държала странно.

Наблюдавали планетата от известно време и забелязали, че малко след като тя премине пред слънцето, следва още един лек спад в яркостта на звездата, “като че ли луна следва планетата си така както куче следва собственика си”.

Изглеждало, че тя преминава пред звездата си малко по-рано от очакваното, което би могло да се обясни с гравитационното привличане на луната.

Възможно е странното поведение да се дължи на друга планета в звездната система, надеждите са, че по-нататъшни данни от космическите телескопи ще потвърдят находката. За момента това е най-убедителното обяснение за промените в яркостта на звездата и орбитата на планетата.

И планетата, и луната и се намират в обитаемата зона около звездата. Те, обаче, са газови, което означава, че е малко вероятно да поддържат живот.

Газовата природа на планетата повдига въпроса откъде е дошла луната и. Нашата луна, например, се е формирала след като космически сблъсък довел до откъсването на материал, превърнал се в скалистия спътник, който познаваме днес. Какво би могло да се е случило, обаче, ако и двата обекта са съставени от газ?

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини