От х:

Днес в x:

Путин: Европа не трябва да пренебрегва енергийните си интереси, както направи България

Европа не трябва да проявява слабост и да пренебрегва енергийните си интереси, както България стори с прекратяването на проекта "Южен поток", заяви руският президент Владмир Путин, цитиран от БНР.

Предупреждението към Европейският съюз, че ще е глупаво да купува природен газ от Съединените щати, вместо от Русия, бе отправено след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц  на форума "Руска енергийна седмица".

"Нашите български колеги ни уверяваха, че за "Южен поток" ще се борят докрай, защото той отговаря на техните национални интереси. В крайна сметка, под натиск отвън, България се отказа от този проект. Сега те съжаляват и искат да получат руски газ от "Турски поток". Не искаме цяла Европа да е като България - да прояви слабост и неспособност да защити националните си интереси", заяви Путин.

По този повод Курц коментира, че европейските страни участнички в проекта за разширение на газопровода "Северен поток -2" са заинтересувани от завършването му, но е нужно уточняване на правните въпроси, свързани с доставката на руски газ за Северна Европа под Балтийско море.

Трябва да се вземат предвид и интересите на Украйна, подчерта австрийският канцлер.

Чрез разширението на "Северен поток" Русия ще може да изнася газ през Европа, заобикаляйки сегашното основно трасе през Украйна, с която е във външнополитически конфликт.

По-рано в Москва унгарският вътрешен министър Петер Сиярто обяви, че страната му се е споразумяла с България и Сърбия за разработка на инфраструктура, така че да е възможен транзит от разклонение на газопровода "Турски поток". Сиярто призова Брюксел да не създава пречки пред подобно снабдяване с газ, на което руският му колега Сергей Лавров отговори така: "Главният противник на тези проекти не се намира в Европа, а отвъд Океана. САЩ се обявиха публично срещу проекта "Северен поток-2", тъй като той, видите ли, би увеличил зависимостта на Европа от Русия. Но тази зависимост винаги е взаимна".

Източник: БНР

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини