От х:

Днес в x:

Изхвърлянето на еволюционната теория от учебните програми е стъпка назад

През последните седмици се появиха тревожни публикации, че Израел и Турция изваждат Теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин от учебните програми, пише Майкъл Диксън, директор на Природонаучния музей в Лондон.  В Турция като основна причина за решението бе изтъкната невъзможността на гимназистите да разберат концепцията за еволюцията, която между другото във Великобритания се преподава в основен курс. В Израел учителите твърдят, че повечето студенти изобщо не изучават еволюция, според тях просветният министър тихомълком ги насърчава да се фокусират върху други теми от биологията.

Новините се появяват след смейващите изявления на индийския министър на висшето образование по-рано през годината. Сатя Пал Сингх заяви, че Дарвин греши и настоя Теорията за еволюцията да бъде извадена от учебните програми, защото “никой все още не е виждал маймуна да се превръща в човек”.

Изкушаващо е да пренебрегнем всички тези атаки по най-големия принос на Дарвин към природните науки. В крайна сметка, нито една друга научна теория не е ставала обект на толкова яростна съпротива и критика – със сигурност не и през последните 150 години. Но това би означавало да пренебрегнем спешната нужда от подобряване разбирането ни за природния свят и как най-добре да го опазим за бъдещите поколения.

Теорията за еволюцията на Дарвин не просто поставя основите на всички останали биологични науки, тя притежава и огромна прогностична сила. От осъзнаване опасността от устойчивите на антибиотици организми, до начините, по които различните видове реагират на глобалното затопляне – човешкото здраве и благоденствие зависят от решения, базирани на еволюционни доказателства.

И въпреки всичко еволюцията бива подлагана на съмнение. Като оставим настрана религиозните съображения, една от причините за това е невъобразимият мащаб на нещата, които описва. За да разберете еволюцията, трябва да приемете концепцията за дълбочината на времето – огромен отрязък от време, в което хората дори не са съществували.

До известна степен вината е и на термина “теория” - синоним на идея, интуиция, предположение, който внушава липса на съществени доказателства. И все пак от появата и в края на 19-ти век, еволюционната теория е била изпробвана и тествана в множество научни дисциплини от десетки хиляди учени по света, затова в момента се смята за неоспорим научен закон.

Как трябва да реагираме на откритите и коварни опити за омаловажаване на тази жизненоважна научна концепция? Разбира се, че тя трябва да бъде преподавана в училищата като част от всяка учебна програма. Трябва да защитаваме научните доказателства и смислените дебати. Но преди всичко, трябва да вдъхновим децата и да разпалим любопитството им към чудесата и разнообразието на природата.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини