От х:

Днес в x:

Само пълна демонополизация на НЗОК премахва доплащанията

Пълната демонополизация на НЗОК е по-лесно приложимият и по-ефективен модел от предлаганите от МЗ варианти за реформа. Това коментира пред news.bg д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Той изрази мнение, че за въвеждането на първия модел, който МЗ предложи на кръгла маса миналата седмица, броят на населението и територията на страната не са фактор за ограничаване на броя на здравните каси.

"Аз бих отговорил с въпроса прекалено малка ли е България да има много банки и много застрахователи? Ако е прекалено малка да има няколко здравни каси, тя е прекалено малка да има и няколко банки - да имаме само една банка Държавна спестовна каса и само една застрахователна компания - ДЗИ. Така беше до 89-та година. Това са аргументи от миналото", заяви Кацаров в отговор на изказване.

Да се премахне монополът на НЗОК е най-бързият и най-краткият път да се достигне до справедливата пазарна цена, особено при положение, че в момента 8% върху месечния доход се плащат само от 2 млн.души.

"Ако медицинската помощ изисква да се плаща повече от 8% върху доходите, ще разберем и ще трябва да ги плащаме. Може да се окаже, че са и по-малко, защото премахването на регулираните цени обикновено води до намаляване на цените, а не до увеличаване", допълни Кацаров.

Кацаров не вижда недостатъци на това да се премахне изцяло монополът на НЗОК и да можем да избираме в кой фонд да внесем нашата здравна осигуровка.

По отношение на втория модел, предложен от МЗ (със задължително и допълнително застраховане) той смята, че също е някаква крачка в правилната посока, но е много сложен за прилагане. Според него може да възникнат сложни ситуации от това, че има повече от един осигурител. Може болницата да има договор с НЗОК за основния пакет, но да няма договор с избрания застраховател и да се окаже, че след проведено лечение един от двамата няма да плати. Системата на доплащане ще създаде трудности в администрирането, управлението и прилагането.

По думите му, в момента дискусии се водят само по един от генералните въпроси, а именно монопола. От това произтичат всички останали, които трябва да бъдат уточнени. "Ако приемем премахването на монопола на НЗОК, трябва да разпишем план за изграждане на Гаранционен фонд, система за балансиране на рисковете между отделните осигурителни фондове", обясни Кацаров.

Налага се изменение на нормативната уредба, свързана с договарянето на медицинската помощ и нейното заплащане, както и образуването на цените на отделните лечебни заведения.

Според д-р Стойчо Кацаров корпоративното договаряне между съсловието и държавата трябва да се замени с пазарни механизми на договаряне на цени и условия на предоставяне на медицински услуги. С това ще отпадне необходимостта да се приемат регулативни стандарти и лимити за болници и легла.

Няма рискове и няма опасност от доплащане, ако предварително цените на здравните услуги са ясни, смята Кацаров и предупреждава, че допълнителните плащания ще останат при прилагане на втория модел с допълнително застраховане.

Въпреки отчетения риск от запазването на нерегламентираните плащания, той изрази убеждение, че с пълната демонополизация на здравната каса те ще бъдат премахнати, тъй като застрахователите могат да предложат различни пакети от услуги срещу различни осигуровки.

При премахването на монопола ще се отворят възможности за много по-гъвкави решения от страна на различните осигурители. Някой може да предпочете да се застрахова на по-голяма сума и да получи възможността да се лекува в чужбина, например", обясни Кацаров.

Качеството на всяка една човешка дейност, според него, е резултат на конкуренция. Не може да бъде постигнато високо качество насила, с принуда.

Кацаров не вижда проблем при отделните социални групи пациенти, ако монополът на НЗОК бъде премахнат. "Не всичко трябва да става насила. Ако видиш своя интерес в това да се осигуряваш и да си гарантираш добро медицинско обслужване, всеки човек би го направил с удоволствие, а не защото ще му удържат лихви", обясни той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини