От х:

Днес в x:

Галерия „Форум“ представя за първи път школа “Колорит“

    За първи път детската творческа школа по приложни изкуства „Колорит“ към читалище „Заря“ в Хасково получи своята голяма сцена.

    Тази вечер възпитаниците на преподавателката Веселина Делчева, които от години радват хасковската публика с изявите си в читалището, подредиха първата си самостоятелна изложба в галерия “Форум“.

    Те гостуват по покана на директора на галерията Татяна Форева и Светла Табакова от община Хасково. Въпреки, че са имали вече изяви в Градската художествена галерия „Ат. Шаренков“, младите художници възприемат гостуването си във „Форум“, като истински успех, тъй като това участие им дава възможността да се изявят в центъра на града, буквално пред погледите на минувачите по главната улица.

    Картините и керамиката, която показват са част от заключителната изложба от миналогодишния творчески сезон на школата.

    Въпреки, че не се продават, към някои от платната има интерес за откупки, разбраха авторите час преди откриването на изложбата, а този факт приеха като огромен комплимент.

    Сред първите, дошли да разгледат работите им и за да ги поздрави беше и скулпторът Господин Тенев-Гуспата.

    „Радваме се за покана да присъстваме тук. Това е една възможност за приемственост между младите автори и вече утвърдените. Затова участието в тази галерия е много стимулиращо за децата.“, обобщи ръководителят на школа “Колорит“ Веселина Делчева.

    Сред авторите в изложбата е и 13-годишната Рая Стоянова, която е ученичка в Математическата гимназия. Участва с картина, на която е нарисувала красива жена с лодка в море до колене. Дамата от картината носи черти от нейния характер:мечтае, има посока -ще отпътува към някоя чудна страна, която никой не е виждал досега, разкрива Рая за образа от стената. И добавя, че тя самата е мечтателка, защото човек без мечти няма цели, а без цел -няма смисъл. Рая се е захванала с рисуването, а от скоро учи и информатика с английски език, за да сбъдне една от своите мечти: да прави детски анимации.

    Споделя, че времето, прекарано в школата и общуването с преподавателката й Веселина Делчева са й помогнали да се разгърне не само като творец, но и като човек. Най-важното, което е научила е, че новото не е страшно, забавно е да се експериментира, стига да не повярваш в себе си. Освен учителката по рисуване, друг, който я вдъхновява да върви напред с личния си пример и хъс е брат й Теодор Стоянов, който беше сред най-успешните участници в петия сезон на музикалния формат X фактор.

    „Всички са добре дошли за да разгледат, това което сме направили. Много сме доволни като цяло, че имаме тази възможност да се представим. Като млади художници сме в очакване и дори да има критика от публиката, не се притесняваме, защото знаем, че всяка грешка е всъщност ново стъпало“, казват художниците от „Колорит“.

    Красимир Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини