От х:

Днес в x:

Първи смъртен случай от западнонилска треска у нас тази година. Какви са симптомите

Първи смъртен случай от западнонилска треска у нас тази година. Почина 84-годишен мъж от ямболското село Ботево, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Ямбол.

Възрастният мъж е лекуван една седмица в инфекциозно отделение на ямболската болница, където по-късно е починал. Мъжът не е пътувал до рискови държави, уточниха здравните инспектори. 

Опасното заболяване се пренася от тигрови комари. Комарите смучат кръв от прелетни птици, които носят вируса, и така го предават на хората.

“В началото на лятото предупредихме, че трябва да се вземат мерки срещу комари. Само от миналата седмица потвърдените случаи са четири“, каза в ефира на "Здравей, България" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска треска, заболява само един. Пикът на заболяването и през есента, обясни професорът. И допълни, че се очакват още случаи.

Според него е необходимо да се вземат редица предпазни мерки като ползване на препарати против насекоми, поставяне на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има много комари.

“Проявата на заболяването е със засягане на централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезеориентира. Лечението на инфекцията е само симптоматично. Лечение срещу самия вирус няма“, каза още директорът.  

Кантарджиев допълни още, че е много важно напролет, преди разлистването на дърветата, да се вземат мерки за унищожаване на комарите във водоемите.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини