От х:

Днес в x:

Тръмп пред ООН: Отхвърляме глобализма и прегръщаме патриотизма

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че е излязъл на трибуната, за да сподели изключителния напредък, който страната му е постигнала.

По думите му, администрацията му е постигнала за по-малко от две години повече от която и да е друга администрация, като това предизвика изблик на смях сред високопоставените присъстващи в залата.

Тръмп посочи, че САЩ винаги ще избират независимостта пред глобалното управление. В тази връзка допълни, че САЩ отхвърлят идеологията на глобализма и прегръщат доктрината на патриотизма. 

"САЩ няма да ви казват как да живеете, да работите и да се молите", подчерта Тръмп, допълвайки: "Само ви молим в замяна да зачитате нашия суверенитет."

Той благодари на севернокорейския вожд Ким Чен-ун за смелостта му и стъпките, които е предприел. Само преди година на същия форум Тръмп заплаши "напълно да унищожи" Северна Корея. По думите му, севернокорейците са спрели да тестват ядрени оръжия, освободили са заложници, а вече не летят ракети през границата между Северна и Южна Корея.

Тръмп все пак изтъкна, че Пхенян трябва да свърши още много работа и че санкциите трябва да останат, докато Северна Корея не приключи с ядреното разоръжаване.  

Той се похвали с успехи в спирането на "кръвожадните убийци" от "Ислямска държава".

Американският държавен глава се зарече, че САЩ ще отвърнат, ако Сирия използва химически оръжия. След това той благодари на Йордания и други съседни страни, че приемат бежанци.

Според него Иран имал "кървав дневен ред" и лидерите на Иран "не уважават своите съседи, границите и суверенните права на страните".

Тръмп обвини ръководителите на Иран, че ограбват ресурсите на страната за свое собствено обогатяване. Той осъди "ужасното ядрено споразумение от 2015 г." и призова страните да изолират Иран напълно.

"Не можем да позволим водещият спонсор на тероризма в света да притежава най-опасните оръжия в света", настоя американският президент и подчерта, че лидерите на Иран сеят хаос, смърт и разрушение.

Взимайки на "мушка" Китай, той подчерта, че "САЩ повече няма да позволят да се възползват от тях".

Според Тръмп Америка е управлявана от американци.

Той разкритикува остро Съвета на ООН за правата на човека заради това, че "защитава нарушители на правата на човека", докато критикува САЩ. САЩ напуснаха Съвета на ООН за правата на човека през юни.

Той атакува Международния наказателен съд и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Той предизвика смях в залата заради изказването си, че ОПЕК се възползва от САЩ, "а аз не харесвам това".

"Не харесвам това и никой не трябва да го харесва. Ние защитаваме много от тези страни срещу нищо насреща, а след това те се възползват от нас, като ни слагат високи цени на петрола... Искаме от тях да започнат понижаване на цените... няма да търпим това, тези ужасни цени, още дълго", предупреди той. 

Големият отсъстващ от речта на американския президент беше Русия, което е изключително странно, но и много показателно, коментират световните медии. 

Американски медии коментират, че тонът на Тръмп е бил премерен, но неговите коментари бележат драматично отстъпление от традиционната роля на САЩ в ООН.

По думите му, САЩ уважават политиката за мигрантите на другите страни и очаква от тях да сторят същото спрямо Америка.

Той обяви, че САЩ повече няма да участват в пакта за миграцията на ООН.

"Понастоящем сме свидетели на човешка трагедия, например, във Венецуела", посочи Тръмп. Той атакува венецуелския си колега Николас Мадуро, като призова за отказване от социализма.

Тръмп подчерта, че САЩ е най-големият доставчик на чуждестранна помощ, но това не било справедливо, защото САЩ не получава обратно пари.

Той обяви, че държавният секретар Майк Помпео ще преразгледа чуждестранната помощ, която се отделя.

"Ние ще предоставяме чуждестранна помощ на онези, които ни уважават, които искрено са наши приятели", изтъкна държавният глава на САЩ.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини