От х:

Днес в x:

Трудовата инспекция проверява 46 предприятия в Хасковско за работа с опасни препарати

    Инспекторите по труда в Хасково извършват проверки в пет предприятия в региона, в които се работи с опасни вещества и препарати. До края на годината инспекциите ще обхванат 46 обекта в областта. Инспекторите влизат в предприятия от различни сфери, сред които компании от мебелното производство, фирми за производство на обувки, сред заетите в растениевъдството, оформянето и поддържането на зелени площи, ще се правят проверки и в болнични заведения.

    Инспекциите са част от националната кампания, чрез която България се включва в общоевропейската.

    Целта е освен да се провери за нередности и да се насочи вниманието на работещите и бизнес върху рисковете от работата с опасни вещества, както и какви мерки трябва да се предприемат в тази сфера.

    Освен контролираща, кампанията има и превантивна цел- да бъдат мотивирани работещите да повишават своите познания и да обръщат внимание на информацията на етикетите върху препаратите, с които работят, посочи шефът на Хасковската инспекция по труда Кирчо Кирев. За тази цел е разработен и въпросник, който е на разположение и онлайн на страницата на Главна инспекция по труда. При проверките обаче инспекторите също ще предлагат за попълване анкетата. Тя ще бъде анонимна, а на база на резултатите от нея ще бъдат направен анализи за предприемане на мерки за повишаване на информираността. Според различни оценки всяка година около 1,6 млн. души в Европа се диагностицират с рак, а за около 120 хил. от тях е доказано, че са се разболели въз основа на това, че са изложени на канцерогени. Това води до почти 80 хил. смъртни случаи годишно, сочи статистиката. По данни на Международната организация на труда и ЕС именно канцерогените са причинители на по-голямата част от смъртните случаи. Годишните разходи за мерките срещу вредното въздействие на отровите на работното място в Евросъюза надвишават 2 млрд.евро. Европейският съюз има класификатор на опасните вещества, но той не обхваща опасните вещества, които са следствие от процеса на работа, като праха или вредните елементи, които се отделят при горенето, например. Затова е важно освен да има  отговорност от страна на работодателя за осигуряването на безопасните условия на труд, работниците да използват съответните предпазни средства, посочи Кирчо Кирчев. 

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Последни новини