От х:

Днес в x:

Възстановяват поетапно дейността в трите фабрики на Миню Стайков. Преглед на печата

"Дума":

В БАН ще има ново звено по метеорология 

БАН ще създаде ново постоянно научно звено за изследване на атмосферата, климата и водите, в което ще се преместят учените, желаещи да останат в академията, след като сегашният Институт по метеорология и хидрология (НИМХ) бъде преместен към МОН. Това реши Общото събрание на БАН вчера на заседание, на което присъства и министър Красимир Вълчев.

Новото звено може да е институт, централна лаборатория, център и това ще зависи от броя на учените от НИМХ, които пожелаят да останат в БАН, обясни председателят на Общото събрание проф. Евелина Славчева. Тепърва предстои МС да предложи постановление, с което НИМХ да бъде изведен към министерството, след като то реши по какъв начин да стане това. По думите на министър Вълчев, предложението трябва да е готово до края на октомври. Колегите трябва да знаят при какви условия отиват да работят, каза още Славчева. Всички въпроси по трансформирането ще бъдат обсъждани в комисиите към Общото събрание и от МОН.

Избор. 

"Сега":

Цветан Цветанов е избран за постоянен представител в УС на "Европол"

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е избран за постоянен представител в управителния съвет на "Европол" на Съвместната група за парламентарен контрол на агенцията, съобщиха от пресцентъра на партията.

Позицията е много важна за упражняването на контролните и надзорни функции на СГПК, като осигурява връзката между националните парламенти на държавите-члени, Европейския парламент и Управителния съвет на "Европол".

Изборът бе направен с пълен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и Европейския парламент. Мандатът на Цветанов стартира днес. Номинацията му е от съпредседателите на СГПК от ЛИБЕ и от Австрийското председателство - председателя на ЛИБЕ Клод Мораеш и докладчика по регламента за Европол в ЛИБЕ Августин Диаз де Мера, Ангела Люегер, председател на Комисията по вътрешни работи в австрийския Национален съвет и Кристиян Бухман, председател на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент.

Разследване. 

"Монитор":

Комисия обследва причините за инцидента в мол "Ларго"

Комисия от експерти, в която влизат конструктори, проектанти и представители на строителната фирма изпълнител от сутринта са в отцепената от полиция сграда на благоевградския мол "Ларго", за да обследват причините за внезапното срутване вчера на стъклено-металната фасада.

Те ще установяват дали има и други фактори освен ураганния вятър, довели до срутването на фасадата. Вероятно сградата ще остане отцепена през целия ден, а евентуалното разчистване на отломките ще започне утре. Полиция и екип на пожарната охраняват мол-а и площадното пространство пред него.

"Много неприятен инцидент, за щастие няма жертви и пострадали, случи се малкото зло, коментира пред журналисти д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград. От тук нататък предстои разчистване на падналата фасада и възстановяване на нанесените щети. От страна на полицията и РД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград имаме разрешение това да се случи, но е необходимо да минат определени процедури, тъй като сградата е застрахована.

Дейност. 

"24 часа":

Възстановяват поетапно дейността в трите фабрики на Миню Стайков

Започна поетапното възстановяване на дейността в трите фабрики за спиртни напитки, собственост на арестувания собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков. От Агенция "Митници" са премахнали пломбите на двата запечатани данъчни склада.

Все още запечатани остават инсталацията и кранът, за които има съмнения, че оттам може да се е източвал нелегално етилов алкохол, каза административният директор на фирмата Йовко Йовков за БНР.

"Той не работи. Той стои затворен, защото при отварянето му, както много пъти казах, има опасност, ако не сработи системата за безопасност на инсталацията, да се получи взрив, ако този кран се отвори, се намаля херметичността и системата не може да работи и т.н., и т.н.. Този кран е съществувал, но не се е отварял по време на работа. Това искам да кажа", каза той.

Възстановяването на производството е бавен процес, каза още Йовков.

Бенчо Бенчев. 

"Дума":

БСП отстрани Бенчо Бенчев от зам.-председател в Общинския съвет в Бургас

БСП отстрани вчера Бенчо Бенчев от поста зам.-председател на Общинския съвет в Бургас с 29 гласа "за", 2 - "против" и 3 - "въздържал се". Бизнесменът, който бе задържан в хотел в Турция с издирвания наркобос Димитър Желязков-Очите, остава независим общински съветник. Политическото доверие към Бенчев, който не присъства на заседанието, беше свалено, а Общинският съвет не дочака изхода от наказателното производство, което стартира срещу него след скандалния арест.

Преди по-малко от месец Бенчев се е оттеглил и от охранителната фирма "Аркус", свързвана с Очите. Собствеността от акции в компанията той е прехвърлил на доскорошния си съдружник Георги Дросев, станал известен с притежанието на автокъща в морския град.

Припомняме, че на 7 август т.г. бургаските съветници от БСП изключиха на извънредно заседание от редиците си Бенчев. Така социалистите останаха 4-ма в Общинския съвет и за първи път останаха без група. Съгласно правилника за група са нужни 5-има.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини